dimecres, 30 de juny del 2021

Andrés Alonso Gómez

Obrers del túnel de la Croix Rousse de Lió

Obrers del túnel de la Croix Rousse de Lió


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 30 de juny de 1902 neix a Cuevas del Almanzora (Levante Almeriense) el militant anarcosindicalista Andrés Alonso Gómez 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, com el de Ribesaltes, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Andrés Alonso Gómez: El 30 de juny de 1902 --algunes fonts citen erròniament el 1903-- neix a Cuevas del Almanzora (Levante Almeriense, Almeria, Andalusia) el militant anarcosindicalista Andrés Alonso Gómez.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, com el de Ribesaltes (Vall de l'Aglí, Rosselló), establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Per sortir-ne, el juny de 1941 s'enrolà, amb Bartolomé Flores Cano, en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE), destinada a perforar el túnel de la Croix Rousse de Liyon (Liyonés, Ôvèrgne-Rôno-Arpes, Arpitània), on realitzarà la feina del seu company, que només pesava 37 quilos per una alçada d'un metre vuitanta, salvant així la vida.  

Durant l'Ocupació alemanya participà amb Flores Cano en la Resistència als barris lionesos de la Croix Rousse i de Vaise.  

Andrés Alonso Gómez va morir el 23 de maig de 1995 a Blancahòrt (Gironda, Nova Aquitània, Occitània). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada