dimecres, 30 de juny del 2021

Violeta Fernández Saavedra

Foto de Violeta Férnandez Saavedra en la seva documentació del Servei de Migració mexicà (maig de 1940)

Foto de Violeta Férnandez Saavedra en la seva documentació del Servei de Migració mexicà (maig de 1940)


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 30 de juny de 1913 neix a Santa Clara (Villa Clara, Cuba) la mestra anarquista Violeta Fernández Saavedra. Néta de l'intel·lectual i pedagog anarquista Abelardo Saavedra del Toro 

al Comitè de l'Escola Nova Unificada (CENU) i dirigí el col•legi que s'instal·là als locals expropiats a la Lliga Catalana a Barcelona.  

A finals de 1938 el Ministeri d'Instrucció Pública l'encomanà l'evacuació per la frontera del Pirineu Oriental de 50 infants que portà a París (Illa de França)  

Violeta Fernández Saavedra: El 30 de juny de 1913 neix a Santa Clara (Villa Clara, Cuba) la mestra anarquista Violeta Fernández Saavedra. Néta de l'intel·lectual i pedagog anarquista Abelardo Saavedra del Toro, els seus pares havien estat expulsats del Regne d'Espanya.  

En 1920 la seva família retornà a la Península i, després d'un temps a Madrid (Madrid, Castella la Nova), s'instal·là a Barcelona.  

Quan decidí ingressar a l'Escola Normal de Mestres s'adonà que no tenia documentació legal i argumentà que la seva acta de naixement s'havia destruït en un incendi i fou registrada oficialment com a nascuda el 30 de juny de 1914 a Barcelona.  

Partidària de la pedagogia racionalista, va fer de mestra en una escola de Badalona (Barcelonès Nord).  

Milità en la Secció de Mestres del Sindicat Únic de Professions Liberals de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), del qual fou secretària en 1936, i participà en la creació de l'Ateneu «Sol y Vida».  

Durant la revolució col·lectivista autogestionària treballà de mestra per al Comitè de l'Escola Nova Unificada (CENU) i dirigí el col·legi que s'instal·là als locals expropiats a la Lliga Catalana a Barcelona.  

A finals de 1938 el Ministeri d'Instrucció Pública l'encomanà l'evacuació per la frontera del Pirineu Oriental de 50 infants que portà a París (Illa de França).  

A Colombes (Hauts-de-Seine, Illa de França) dirigí una escola on estudiaven 70 infants de nacionalitat espanyola.  

El maig de 1940 s'exilià a Mèxic amb el seu company, el destacat militant anarquista Aurelio Fernández Sánchez, i impartí la docència a l'Institut Luis Vives de la Ciutat de Mèxic, també conegut com Col·legi Espanyol de Mèxic.  

En 1942 s'instal·là a Puebla (Puebla, Mèxic), on treballà en una escola.  

A mitjans dels anys seixanta del segle XX retornà amb el seu company a l'hexàgon francès i participà força en el Moviment Llibertari a l'Exili.  

Quan la crisi confederal de 1965, s'acostà al sector que més endavant editaria el mensual Frente Libertario .  

En la dècada dels setanta del segle XX retornà a Mèxic i col·laborà en els periòdics La Jornada i La Jornada de Oriente.  

Violeta Fernández Saavedra va morir el 19 d'abril de 2005 a Puebla (Puebla, Mèxic), a conseqüència d'una afecció respiratòria. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada