diumenge, 9 de maig del 2021

Maravilla Rodríguez Gómez

Maravilla Rodríguez Gómez

Maravilla Rodríguez Gómez



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 9 de maig de 1916 neix a Alcolea del Río (Vega del Guadalquivir) l'anarcosindicalista Maravilla Rodríguez Gómez 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental  

El seu company, Pedro Travé Barrera, va ser afusellat pels franquistes 

Maravilla Rodríguez Gómez: El 9 de maig de 1916 neix a Alcolea del Río (Vega del Guadalquivir, Sevilla, Andalusia) l'anarcosindicalista Maravilla Rodríguez Gómez.  

Membre del moviment llibertari des de la seva joventut, participà activament en l'Ateneu local i les companyies teatrals del seu poble.  

Amb sos pares visità Cuba, on tenia família.  

En 1933 col·laborà en Nueva Humanidad, d'Alcolea del Río.  

Quan l'aixecament militar feixista de juliol de 1936, s'enrola en el «Batalló Ascaso» que actuà a la Sierra de Ronda (Màlaga, Andalusia).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental.  

El seu company, Pedro Travé Barrera, va ser afusellat pels franquistes.  

Milità en la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT) de la regió parisenca. Quan el postfranquisme, en la Regional Exterior de la CNT-AIT. 

Entre 1985 i 1994 col·laborà en Cenit de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània). També en aquests anys col·laborà en el periòdic Pueblo Libertario de Córdoba (Área Metropolitana de Córdoba, Córdoba, Andalusia).  

A Épinay-sur-Seine (Seine-Saint-Denis, Illa de França, on vivia, tingué com a company el cenetista José Álvarez Corzo, nascut el 4 de maig de 1914 a Villanueva del Río (Vega del Guadalquivir, Sevilla, Andalusia) i mort el 8 de gener de 1990 a l'Hospital Delafontaine de Saint-Denis (Seine-Saint-Denis, Illa de França). 

Fou mare de dues criatures.  

El testimoni de Maravilla Rodríguez va ser recollit en els documentals Vivir la utopía (1997), de Juan Gamero, i Otro futuro (1998), de Richard Prost.  

Maravilla Rodríguez Gómez va ser inhumada el 5 d'agost de 1998 al cementiri de Joncherolles de Villetaneuse (Seine-Saint-Denis, Illa de França).  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada