dimarts, 11 de maig del 2021

El grup municipal d’ERC de l’Escala es pronuncia social i ecològicament contra el projecte del macro parc eòlic marí Tramuntana, a la badia de Roses

El grup municipal d'ERC de l'Escala es pronuncia social i ecològicament contra el projecte del macro parc eòlic marí Tramuntana, a la badia de Roses 

Unitat d'acció contra els macroprojectes eòlics i fotovoltaics 

El passat cap de setmana s'han fet accions de diferent format en moltes comarques, fruit de la coordinació de més d'una seixantena de col·lectius que exigeixen la derogació del Decret Llei 16/2019 i una moratòria de projectes fins que es consensuï un nou marc regulador 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 11/05/2021.- Etna Estrems Fayos, portaveu del grup municipal d'ERC de l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries), es pronuncia contra el projecte del macro parc eòlic marí Tramuntana, a la badia de Roses, en un escrit publicat avui al Setmanari Alt Empordà sobre com no generar energies netes a qualsevol preu, tot al contrari. Exposa que la transició energètica al planeta ha de ser una transició en el model de produir-la, tot deixant de dependre de les empreses que monopolitzen el mercat de la producció energètica i que són les mateixes que espremen els consumidors, i les administracions, amb pujades de quotes en temps de pandèmia de covid-19, entre altres coses. Estrems afegeix que cal aconseguir que els Ajuntaments i les veïnes i els veïns de cada municipi participin en la generació d'energies netes, constituint micro comunitats energètiques i impulsant sistemes d'autoproducció. Tot plegat, fent la transició energètica en una transició del model de producció i, també, aconseguint frenar la proliferació de macro parcs eòlics o solars. Defensa un model que tingui clar quans generadors calen i quin és el lloc ideal on s'han de posar, que sigui planificat, que prioritzi sostres de naus industrials i d'equipaments i vorals de carreteres mentre es protegeixi les zones naturals, el paisatge i l'essència. 

La portaveu d'ERC de l'Escala remarca que més enllà de l'impacte paisagístic, ambiental i en la fauna, turístic o econòmic, i que no és gens menyspreable, aquest model de negoci de producció d'energia generada per una macro empresa, no és, per res del món, el model que vol la comarca ni per el país. Conclou, "no el volem per l'Empordà, però tampoc el volem per a l'Ebre. I per això hem de pressionar, tots junts i de nord al sud, perquè s'estableixi una bona planificació i no es comenci la casa per la teulada." 

Unitat d'acció contra els macroprojectes eòlics i fotovoltaics 

Llegim a DIRECTA que s'està articulant una xarxa de plataformes i col·lectius per lluitar contra la implantació de parcs eòlics i fotovoltaics sense el consens de la població dels municipis afectats. El passat cap de setmana hi hagut accions de diferent format, com ara marxes lentes de vehicles, bicicletades, caminades, debats i concentracions, repartides en diferents comarques del Principat de Catalunya. 

A més de l'Alt Empordà, DIRECTA informa que les comarques que es mobilitzaran són el Bages, el Moianès, Osona, l'Anoia, l'Alt Penedès, la Segarra, les Garrigues, el Segrià, el Pallars Jussà, el Baix Camp, el Priorat i la Terra Alta. Algunes d'elles a les seves respectives capitals comarcals, com ara Lleida, Reus i Manresa, i d'altres en pobles més petits i amenaçats per grans projectes d'energies renovables, amb el suport d'altres comarques veïnes i també afectades com la Conca de Barberà o l'Alt Camp, entre d'altres. 

En una roda de premsa celebrada telemàticament el dijous 6 de maig, la Xarxa per la Sobirania Energètica i la Xarxa d'Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa van presentar aquests actes, que es van dur a terme els dies 8 i 9 de maig rere el lema comú de El territori diu prou! Renovables sí, però no així. En la compareixença també hi van participar representants d'entitats que impulsen les lluites en sis vegueries: Salvem lo Pallars a l'Alt Pirineu i l'Aran, l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), la Coordinadora de la Catalunya Central, la Coordinadora de les Garrigues Eòlica i Solar Sostenibles de Ponent al Segre i dos membres del GEPEC-EdC, un pel Camp i l'altre per les Terres de l'Ebre. Les mobilitzacions també van comptar amb el suport de les Comarcals d'Unióde Pagesos del Bages, el Camp i Baix Ebre. 

Totes les entitats tenen com a punt de partida un discurs comú, la idea força que clama: "No als macroprojectes especulatius i sí a una transició energètica al servei de la ciutadania". I és que el principal problema al qual apunten és que els projectes no responen a cap planificació estratègica i equilibrada a escala territorial, sinó que es busca "satisfer els interessos dels grans oligopolis energètics per accedir als fons europeus Next Generation". 

Toni Carulla, membre del GEPEC-EdC denuncia que "ens trobem en aquesta situació per la paràlisi del nostre govern, que no ha fet res i ara a corre-cuita per demanda europea ens ha implementat un decret que és pervers", en referència al Decret Llei 16/2019, de mesures urgents per a l'emergència climàtica i l'impuls a les energies renovables aprovat per l'actual govern de la Generalitat format per Junts per Catalunya i ERC. Segons Carulla, el Principat de Catalunya ja produeix energia elèctrica renovable i neta i el que cal és "una reducció de consum d'energia, no més producció". "Es volen fer les instal·lacions aquí per vendre a Europa l'energia, produirem energia nosaltres i faran negoci a costa del territori per tal d'afavorir unes empreses en concret", afegeix. 

Una de les alternatives que es proposa és instal·lar les fotovoltaiques en les teulades de les més de 29.000 hectàrees de polígons industrials  

Una de les alternatives que es proposa des dels col·lectius opositors és instal·lar les fotovoltaiques en les teulades de les més de 29.000 hectàrees de polígons industrials que hi ha al Principat de Catalunya: "Per què no s'està desenvolupant això i, en canvi, ho posem en llocs del territori on el consum està més lluny?", es pregunten, preocupats també per l'impacte de les infraestructures associades a aquestes instal·lacions en la funcionalitat ecosistèmica del territori: "Catalunya canviarà de forma tan radical que no sabem cap a on anem". 

Al seu torn, Josep Farran, de la Coordinadora de les Garrigues Eòlica i Solar Sostenibles de Ponent, assegurava que s'ha de "prioritzar en un altre decret aquelles eines que permetin un model de transició energètica consensuat amb la ciutadania i no només que beneficiï les grans empreses". Aquest canvi de model que proposen se sintetitza en el Decàleg per avançar cap a una Transició Energètica al servei de la Ciutadania, impulsat des de la Sectorial d'Energia de l'Associació de Micropobles de Catalunya i consensuat amb més de seixanta entitats i plataformes del Principat de Catalunya. 

Per la seva banda, el conseller del Departament de Territori i Sostenibilitat del govern en funcions de la Generalitat, Damià Calvet (JxC), va assegurar a Els Matins de TV3 que "cada placa solar que no posem, cada molí de vent que no instal·lem és més regressió del Delta de l'Ebre, és menys neu i menys glaceres al Pirineu, són menys pluges, és més temperatura. És posar en risc el paisatge, l'agricultura o la biodiversitat que volem preservar", fent cas omís a l'àmplia mobilització social i ecologista que s'està aixecant arreu del país. 

Alguns càrrecs públics com Oriol Olivé, regidor de la Canonja i conseller comarcal del Tarragonès per la CUP, han denunciat que "fa mig any a la web del Departament de Territori i Sostenibilitat es va deixar de publicar els informes tècnics de tots els projectes que se sol·licitaven" i ha exigit al Departament de Territori que els torni a publicar per tal que la societat civil organitzada pugui accedir a la informació. 

De moment, segons publica DIRECTA, sembla clar que aquesta és una batalla que tot just acaba de començar i que pot aglutinar moltes lluites socials.  

52 col·lectius ja s'havien aplegar en una concentració celebrada a la plaça de Sant Jaume de Barcelona i Montserrat Corberó, portaveu de la Xarxa d'Entitats Catalanes per una Transició Energètica Justa, ho va valor molt positivament: "Que siguem capaços de coordinar-nos amb aquesta rapidesa i aquesta urgència tot i el context de pandèmia significa que alguna cosa no s'està fent tan bé". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada