dimarts, 11 de maig del 2021

El dijous 13 de maig hi haurà una vaga estudiantil als Països Catalans

13 de Maig, Vaga estudiantil als Països Catalans




















El dijous 13 de maig vaga estudiantil als Països Catalans, tant a Secundària com a Universitats 

A la Universitat Autònoma de Barcelona, la vaga serà el demà 12 i dijous 13 d'aquest mes, així ho han acordat del SEPC i la Coordinadora d'Assemblees de Facultat (CAF) 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 11/05/2021.- Llegim al portal Llibertat.Cat que Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat vaga estudiantil a tots els Països Catalans el dijous 13 de maig, tant a Secundària com a Universitats.  

Pel que fa a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la vaga serà demà 12 i dijous 13 d'aquest mes, així ho han acordat el SEPC i la Coordinadora d'Assemblees de Facultat (CAF).  

Les i els estudiants, amb aquesta convocatòria, exigeixen al conjunt de rectors i rectores de les Universitats de Catalunya i, concretament a l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), que signin el Compromís contra la Crisi Educativa que va presentar el moviment estudiantil conformat pels següents punts: 

- L'equiparació de preus de màsters i graus i graus entre sí. 

- La remuneració obligatòria de les pràctiques. 

- El suport per l'absolució de tots els encausats per defensar la Universitat Pública. 

- Un pla de xoc del català contra l'emergència lingüística: garantir la totalitat de la docència en català en un període de 3 anys, i assegurar-se que es compleixen les guies docents mentrestant. 

- La creació d'un protocol feminista únic per totes les universitats públiques, i augment de la presència de dones en els plans docents. Ambdues coses en un període de 3 anys. 

Ja fa un any de l'esclat de la pandèmia de covid-19 i les Universitats Públiques han arribat a una situació límit. És cert que això ha comportat nous reptes per l'estudiantat, però la problemàtica universitària que s'ha accentuat amb la situació sanitària és el resultat d'anys d'infrafinançament i mercantilització que han posat en perill la universitat pública. Tot això, només acosta la Universitat Pública a un sistema exclusiu, de desigualtat i mancat de qualitat educativa. 

Davant la situació en la que, el convicants es troben només hi ha dos camins: seguir mercantilitzant l'educació o començar a caminar cap a un model veritablement públic, equitatiu i de qualitat. És per això que el moviment estudiantil, amb el Compromís, fa una passa endavant per començar un nou cicle. Un nou cicle que ha de permetre començar a sortir de la Crisi Educativa i blindar la Universitat Pública. Així doncs, s'exigeix als rectors i rectores que signin el Compromís el dia 13 de maig amb garanties, és a dir, amb la voluntat real de treballar per materialitzar les 5 demandes exposades. 

Per altra banda, amb la convocatòria de vaga, la convocatòria s'adreça també a la Universitat Autònoma de Barcelona per exigir un referèndum per l'opció a avaluació única. L'actual sistema d'avaluació contínua dificulta en gran mesura compaginar els estudis amb la vida laboral, altres tasques no remunerades o la nostra pròpia condició personal. És per això que fa temps que a nivell local, demanem que se'ns ampliï el ventall de possibilitats, tal i com succeeix a altres Universitats. És a dir, demanen poder optar al model d'avaluació única per tal de poder conciliar la vida laboral i altres càrregues personals amb els estudis. 

A més a més, és evident que l'alumnat es troba infrarepresentat als òrgans decisoris de la Universitat: ni que totes les i els representants estudiantils es posen d'acord, no hi ha cap garantia de que aprovin res. Les decisions de més transcendència per a l'estudiantat han de recaure en aquest. Així doncs, s'exigeix a la UAB que atorgui un mecanisme que permeti fer valdre la veu estudiantina i que faci recaure la decisió en l'estudiantat. En concret, reclamen que al Consell de Govern del dia 2 de juny s'aprovi que el curs vinent es celebri un referèndum que permeti votar a l'estudiantat si volen que la Universitat doni la opció, a aquelles i a aquells que ho sol·licitin, a ser avaluats mitjançant l'avaluació única assignatura per assignatura. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada