diumenge, 11 d’abril del 2021

Jorge Ríos: “Hi ha una part fosca de Radio Liberty que mai ha estat explicada”

Jorge Ríos: "Hi ha una part fosca de Radio Liberty que mai ha estat explicada" 

Fins i tot antics membres de l'Exèrcit alemany dels nazis, que tot i no ser de nacionalitat alemanya, com ara nacionalistes de dretes d' Ucraïna, havien estat reclutats durant la Segona Guerra Mundial. Molts d'aquests antics combatents, un cop acabada la guerra en 1945 amb la derrota del Tercer Reich, encara consideraven que la contesa militar i la propaganda contra la URSS era necessària 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Pals (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) 11/04/2021.- L'emissora Radio Liberty va ser en el seu moment la ràdio contra la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS) més potent del món, i emetia des de la Platja de Pals (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona). Això és el que es sap oficialment, però extra-oficialment hi ha molts detalls que han quedat en la foscor. Al Supermatí de Ràdio Capital del passat dijous es va entrevistat a Jorge Ríos, director que està preparant un documental sobre la part fosca i mai explicada de Radio Liberty. 

Segons el Jorge Ríos, el costat fosc d'aquesta ràdio es centra sobretot en els seus treballadors i en alguns dels seus perfils. Fins i tot antics membres de l'Exèrcit alemany dels nazis, que tot i no ser de nacionalitat alemanya, com ara nacionalistes de dretes d'Ucraïna, havien estat reclutats per l'Exèrcit dels nazis durant la Segona Guerra Mundial. Molts d'aquests antics combatents, un cop acabada la guerra en 1945 amb la derrota del Tercer Reich, encara consideraven que la contesa militar i la propaganda contra la URSS era necessària. 

Hi ha tot un amalgama de coses mai explicades dins de Radio Liberty i moltes coses que no s'acaben d'entendre. Una d'elles, que entre els perfils dels treballadors hi hagués tant antics afiliats com al Partit Nazi com al Partit Comunista. 

Radio Liberty també fou receptora i gran emissora de missatges encriptats dirigits cap a la URSS. Aquests missatges, segons el que explica Jorge Ríos, sortien primer de Munich (Bavaria, Alemanya), passaven per Estats Units d'Amèrica del Nord, després Pals, i finalment arribaven a la URSS, on hi havia cèlul·les en letargia, esperant ordres per cometre actes terroristes.  

No tots els treballadors de Radio Liberty, però, eren conscients d'aquest tractament dels missatges, sinó només alguns més propers a la direcció, segons afirma l'autor del documental. 

Molts dels testimonis són persones grans que s'han negat a sortir a càmara, per por a represàlies cap a les seves famílies. Això no ha impossibilitat, però, que donéssin tota aquella informació necessària per fonamentar les coses que el reportatge explica. El seu autor en recalca, a més, l'intent de mostrar la part més humana dels treballadors i de mostrar com era Radio Liberty per dins. No les seves instal·lacions, sinó la seva cara més social. 

Encara no hi ha una data prevista pel llançament del documental, però la intenció és que estigui disponible a finals d'octubre i que estigui també disponible en les principals plataformes de contingut online. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada