dissabte, 10 d’abril del 2021

Manifestació a Perpinyà contra el canvi de l’escut i del lema de la ciutat



Manifestació a Perpinyà contra el canvi de l'escut i del lema de la ciutat 

La marxa reivindicativa ha sortit des de plaça de Catalunya amb el lema 'Sem Perpinyà' i ha acabat a les portes de la casa de la vila, on s'ha fet un parlament 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) 10/04/2021.- Llegim a VilaWeb que a Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) s'ha sortit al carrer per a enviar un missatge a l'alcalde ultradretà de la ciutat, Louis Aliot, i dir-li que vol continuar preservant la plena catalanitat. El canvi de l'escut de la ciutat imposat pel dirigent d'ultradreta, tot canviant "la Catalana" per "la radiant", ha molestat molts sectors de la ciutat que s'han concentrat davant l'ajuntament perquè rectifiqui la decisió. 

La marxa reivindicativa ha sortit des de la plaça de Catalunya amb el lema 'Sem Perpinyà' i ha acabat a les portes de la casa de la vila, on s'ha fet un parlament. "Sem una ciutat mil·lenària que no deixarà de ser catalana passi el règim, el govern, la república o la monarquia que sigui. Sempre serem catalans", ha dit Jordi Vera, portaveu del col·lectiu organitzador, Sí al País Català. 

La voluntat de diluir la identitat catalana dins la francesa és una de les determinacions d'Aliot, que va convertir-se en alcalde fa nou mesos. També ha eliminat la tradició de fer onejar únicament la senyera catalana al capdamunt del Castellet, que ara és acompanyada de la bandera francesa, com es veia aquest matí. 

Des d'aquesta Redacció de Tramuntana Vermella Mail donem testimoni que durant la llarga nit del franquisme quan s'arribava a Perpinyà i s'anava al Castellet el primer que cridava l'atenció era veure el símbol del poble català onejant en una senyera de les quatre barres, prohibida al Principat de Catalunya, territori sotmès a la dictadura militar oligàrquica des de 1939.  

Mig miler de persones s'han manifestat contra l'alcalde ultradretà  

Llegim al portal Llibertat.Cat que mig miler de persones s'han manifestat aquesta tarda pels carrers de Perpinyà per protestar contra el canvi de l'escut i lema de la ciutat. I és que l'alcalde ultradretà, Louis Aliot, ha canviat el lema de la ciutat de 'la Catalana' per 'la radiant', al·legant que el municipi estava "ancorat en la seva identitat catalana". Les i els manifestants acusen Aliot de voler fer desaparèixer els signes d'identitat de Perpinyà de forma unilateral.  

La marxa ha sortit de la Plaça Catalunya i s'ha desplaçat fins a l'ajuntament de Perpinyà on s'ha llegit un manifest en contra de la decisió d'Aliot. 

L'Ajuntament de Perpinyà va presentar el passat 30 de març en una nota de premsa el nou escut de la ciutat. Consisteix en la representació d'un sant Joan Baptista que sosté un xai al braç sobre un fons de colors catalans. L'escut està vorejat per una banda blava, blanca i vermella --els colors de la bandera tricolor francesa-- i sota el lema 'Perpinyà la radiant', 'Perpinyà la Radiant" en versió catalana. "L'escut recorda la història de la nostra ciutat, la seva identitat catalana a través dels seus colors, la seva cultura i les seves tradicions, en particular mitjançant la presència de sant Joan Baptista que se celebra cada 24 de juny amb la flama de Canigó que acaba el seu curs aquí a Perpinyà amb motiu del solstici d'estiu" indica la nota de l'oficina de premsa municipal. 

Aquest escut recorda, segons alguns, un altre utilitzat al segle XIX. Substitueix el logotip de la ciutat, que representa el Castellet, antiga porta de la ciutat i símbol de Perpinyà, designada llavors per "Perpinyà la Catalana". 

El grup d'oposició a l'ajuntament de Perpinyà ' Perpinyà per a vosaltres' senyala en un comunicat de premsa que "la pobresa de la realització d'aquest logotip obsolet (a tots els nivells de significat per als partits gràfics) està, amb raó, àmpliament subratllada pels nombrosos indignats perpinyanencs. Sant Joan té un aspecte galós desconcertat aquí, per als que l'han reconegut. L'altre menys iniciat es pregunta què fa Jesús al logotip de la ciutat, en un país laic, el 2021 ". 

"La ideologia de l'extrema dreta nacionalista francesa s'obre camí a la nostra ciutat i marca el seu territori " 

El Reagrupament Nacional de Perpinyà des de "l'Ajuntament continua la seva tasca de descatalanització de la fidelíssima vila", adverteix el partit nord-català Unitat Catalana. "Després d'haver imposat la bandera francesa permanentment a les muralles del Castellet com a forma de demostrar que aquest monument emblemàtic i simbòlic de la nostra nacionalitat catalana es trobava realment sota la dominació francesa, el nou logotip de la ciutat suprimeix la denominació Perpinyà la Catalana / Perpinyà la Catalana. 

A més del fet que aquest logotip és lleig i passat de moda, es refereix a una imatge religiosa (què passa amb el laïcisme?) I amb mirada cap enrere [...] podem veure que res no queda a l'atzar pel que fa al simbolisme. La cresta catalana està ben envoltada per una sanefa vermella blava blanca. Insidiosament però amb seguretat, la ideologia de l'extrema dreta nacionalista francesa s'obre camí a la nostra ciutat i marca el seu territori ". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada