dijous, 4 de març del 2021

Rafael Amat Picón

Necrològica de Rafael Amat Picón apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 27 d'agost de 1991

Necrològica de Rafael Amat Picón apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 27 d'agost de 1991


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 4 de març de 1907 neix a Alicún (Alpujarra Almeriense) l'anarcosindicalista Rafael Amat Picón 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier   

Rafael Amat Picón: El 4 de març de 1907 neix a Alicún (Alpujarra Almeriense, Almeria, Andalusia) l'anarcosindicalista Rafael Amat Picón.  

De jove emigrà a Catalunya i milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès Sud).  

A la Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat, on vivia, conegué Carmen Varga, activa participant en les activitats de l'Ateneude les Joventuts Llibertàries d'aquest barri.  

El juliol de 1936, durant l'aixecament militar feixista, intervingué en l'assalt de la barcelonina caserna d'Infanteria del Bruc de Pedralbes, que passà a dir-se «Caserna Bakunin».  

Després lluità als fronts com a comissari de batalló.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

En 1945 vivia a Marselha (Boques del Roine, Provença, Occitània) i més tard va fer de pagès a Sant Romieg de Provença (Boques del Roine, Provença, Occitània).En 1948 la seva companya creuà la frontera del Pirineu i es reuní amb ell. 

De bell nou a Marselha, ocupà durant molts anys la tresoreria de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili. Després Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de la CNT-AIT. 

La seva companya, Carmen Varga, morí el 13 de desembre de 1965 a Airaga (Boques del Roine, Provença, Occitània) amb 54 anys. Posteriorment tingué una altra companya, Joselina (Fifi).  

Rafael Amat Picón va morir el 19 de juliol de 1991 a Airaga.  

El seu germà Luis també va ser militant confederal. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada