dijous, 4 de març del 2021

Francisco Arrufat Sorolla

Necrològica de Francisco Arrufat Sorolla apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 7 de juny de 1981

Necrològica de Francisco Arrufat Sorolla apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 7 de juny de 1981


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 4 de març de 1914 neix a Pena-roja (Matarranya) l'anarcosindicalista Francisco Arrufat Sorolla 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Francisco Arrufat Sorolla: El 4 de març de 1914 neix a Pena-roja (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Francisco Arrufat Sorolla --algunes fonts citen Soralla--. El seu pare es deia Juan Arrufat i la seva mare, María Sorolla.  

S'afilià molt jove a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Vall-de-roures (Matarranya, Franja de Ponent), on ben aviat participà en les lluites contra els cacics locals.  

Arran del cop militar feixista de juliol de 1936, s'enrolà en les columnes confederals i participà en la implantació del Comunisme llibertari arreu de tota la comarca. Greument ferit, va ser llicenciat.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Exiliat fou ajudat per nombrosos companys i es guanyà la vida fent feinetes.  

Durant l'Ocupació alemanya, reprengué el contacte amb la CNT clandestina i després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'instal·là a Peròus (Erau, Occitània), militant en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Montpelhièr (Erau, Occitània).  

Francisco Arrufat Sorolla va morir el 10 de maig de 1981 al seu domicili de Peròus i fou inhumat civilment dos dies després en el cementiri d'aquesta localitat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada