dijous, 4 de març del 2021

Fermín Aldave Escagües

Foto d'Antonio Comellas Pérez dedicada a Antoni Téllez Solà

                                                                Foto d'Antonio Comellas Pérez dedicada a Antoni Téllez Solà

 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 4 de març de 1968 mor a la Ciutat de Mèxic l'anarquista i anarcosindicalista Fermín Aldave Escagüés. Havia nascut en 1911 a Zangoza (Zangozaldea, Nafarroa) 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Fermín Aldave Escagüés: El 4 de març de 1968 mor a la Ciutat de Mèxic (Mèxic) l'anarquista i anarcosindicalista Fermín Aldave Escagüés, també conegut com Antonio Comellas Pérez. Havia nascut en 1911 a Zangoza (Zangozaldea, Nafarroa, Euskal Herria).  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), el gener de 1935 va ser detingut a Madrid (Madrid, Castella la Nova) per funcionaris de l'Oficina d'Informació i Enllaç de la Direcció de Seguretat per la seva implicació en els fets revolucionaris de l'octubre de 1934 a Iruña (Iruñerria, Nafarroa, Euskal Herria).  

Durant la Guerra Civil combaté en el Batalló Internacional al front del Nord.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental.  

A París (Illa de França) va fer venir el company Antoni Téllez Solà.  

Sota el nom d'Antonio Comellas Pérez --nascut el 22 de març de 1906 a Barcelona, fadrí i mecànic de professió-- arribà com a refugiat polític a l'aeroport de la Ciutat de Mèxic (Mèxic) el 23 de març de 1947 des de París.  

A partir de 1949 tingué per companya Concepción Pérez Rivas, amb qui tingué dues filles, María Antonieta i Laura del Carmen.  

Fermín Aldave Escagüés va morir el 4 de març de 1968 a la Ciutat de Mèxic (Mèxic) a resultes d'un càncer e pulmó.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada