dissabte, 27 de març del 2021

Eustaquio Yáñez Yáñez

Notícia de l'expulsió de la CNT d'Eustaquio Yáñez Yáñez apareguda en el periòdic parisenc "Solidaridad Obrera" del 8 de febrer de 1946

Notícia de l'expulsió de la CNT d'Eustaquio Yáñez Yáñez apareguda en el periòdic parisenc Solidaridad Obrera del 8 de febrer de 1946


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 27 de març de 1903 neix a Ortigueira (Ortegal, A Corunya) l'anarcosindicalista Eustaquio Yáñez Yáñez 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Marinhac (Occitània), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Eustaquio Yáñez Yáñez: El 27 de març de 1903 --alguns fonts citen erròniament altres dates-- neix a Ortigueira (Ortegal, A Corunya, Galícia) l'anarcosindicalista Eustaquio Yáñez Yáñez. Q 

uan era adolescent emigrà al País Basc i s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

En 1937 va ser nomenat secretari del Sindicat del Transport Marítim de Bilbo (Gran Bilbo, Bizkaia, País Basc, Euskal Herria).  

Aquest any s'uní sentimentalment amb Remedios Arnáiz Payneta, afiliada a la CNT-AIT des del 1931.  

Quan les tropes franquistes ocuparen el nord de la Península, passà a Barcelona.  

En 1938, des de Barcelona, envià articles per al periòdic Galicia Libre.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Marinhac (Occitània), dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier.  

A començaments de la dècada dels quaranta del segle XX visqué entre Bilbo i Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània) i en 1944 militava en la CNT clandestina a Bilbao.  

En 1945 va ser nomenat secretari de la cenetista Federació Nacional d'Indústria (FNI) de Navegació Marítima i Fluvial establerta a Bordèu. Intentà publicar la revista Rumbos Nuevos i, arran de la divisió de la CNT, s'acostà al Sudcomitè Nacional de la CNT en l'Exterior. En el Ple de la FNI de Navegació Marítima i Fluvial celebrat entre el 26 i el 28 de gener de 1946 a Bordèu va ser expulsat de la citada Federació Nacional d'Indústria.  

En 1947 representà la Federació de Bilbo en la reunió general que se celebrà en aquella ciutat.  

Poc després va ser detingut i fou empresonat durant un any.  

En 1949 vivia a Bordèu i estava afiliat a la Regional del Nord de la CNT (Sudcomitè Nacional de la CNT en l'Exterior), però mantenia posicions contràries a les tesis pro Partit Llibertari (Horacio Martínez Prieto).  

El juny de 1954 va ser nomenat vicesecretari de la Federació Local de la CNT (Sudcomitè Nacional de la CNT en l'Exterior) de Bordèu.  

Trobem articles seus, moltes vegades signats sota el pseudònim Joaquín Yáñez, en CNT del Norte, Galicia Libre i Hoy.  

Eustaquio Yáñez Yáñez va morir el 3 de setembre de 1957 al seu domicili de Bordèu víctima d'una congestió cerebral. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada