dimarts, 2 de març del 2021

Domingo Ferrer Chordi

Necrològica de Domingo Ferrer Chordi apareguda en el periòdic parisenc "Le Combat Syndicaliste" del 4 de desembre de 1972

Necrològica de Domingo Ferrer Chordi apareguda en el periòdic parisenc Le Combat Syndicaliste del 4 de desembre de 1972


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 2 de març de 1897 neix a Binèfar (La Llitera) l'anarquista i anarcosindicalista Domingo Ferrer Chordi 

Militant de la CNT-AIT i destacat anarquista, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Durant l'Ocupació alemanya fou deportat als camps de concentració nazis 

Domingo Ferrer Chordi: El 2 de març de 1897 neix a Binèfar (La Llitera, Osca, Aragó) l'anarquista i anarcosindicalista Domingo Ferrer Chordi. El seu pare es deia Domingo Ferrer i la seva mare, Casilda Chordi.  

Des de jove emigrà al Principat de Catalunya, on s'integrà en el moviment llibertari i en la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

Per la seva activitat social revolucionària a Barcelona fou condemnat abans de la Guerra Civil a 80 anys de presó.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Durant l'Ocupació alemanya fou deportat als camps de concentració nazis.  

En 1946 s'instal·là a Rodés (Avairon, Roergue, Occitània) i l'any següent fou nomenat secretari del Moviment Llibertari Espanyol-CNT en l'Exili (CNT-AIT) d'aquesta localitat, càrrec que ocupà durant la resta de la seva vida.  

En 1947 fou delegat de Caors (Òlt, Occitània) en el Congrés del Moviment Llibertari Espanyol-CNT (CNT-AIT) cel·lebrat a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània). La seva companya fou Gumersinda Ardanuy.  

Domingo Ferrer va morir l'11 de novembre de 1972 al seu domicili de Rodés i va ser inhumat dos dies després al cementiri d'aquesta localitat.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada