dimarts, 2 de març del 2021

Eugenio Salvador Mollà

Necrològica d'Eugenio Salvador Mollá apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" de l'11 d'abril de 1971

Necrològica d'Eugenio Salvador Mollá apareguda en el periòdic tolosà Espoir de l'11 d'abril de 1971


 

L'11 de desembre de 2018 es publicà que "l'11 de desembre de 1970 és enterrat a Fumèl (Òlt e Garona) l'anarquista i anarcosindicalista Eugenio Salvador Mollá. Havia nascut cap el 1893 a Queretes (Matarranya, Franja de Ponent)." Ara tenim més dades: El 2 de març de 1894 neix a Queretes (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarquista i anarcosindicalista Eugenio Salvador Mollá. va morir el 10 de desembre de 1970 al seu domicili de Limouzy de Fumèl (Òlt e Garona) i va ser inhumat l'endemà al cementiri de Fumèl (Òlt e Garona) 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 2 de març de 1894 neix a Queretes (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarquista i anarcosindicalista Eugenio Salvador Mollá 

Pagès i militant de la CNT-AIT, durant el procés revolucionari participà activament en les col·lectivitats de la comarcal de Vall-de-roures i quan l'avanç militar franquista passà amb nombroses famílies al Principat de Catalunya, per refugiar-se 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Eugenio Salvador Mollá: El 2 de març de 1894 neix a Queretes (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Eugenio Salvador Mollá --a vegades el segon llinatge citat Malla--. El seu pare es deia José Salvador i la seva mare, Dolores Mollá. Pagès d'ofici, milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

L'abril de 1934 va ser condemnat a 10 anys de presó per la seva participació en l'aixecament revolucionari proletari pel Comunisme llibertari de desembre de 1933, pena que purgà a les presons de Valls-de-roures (Matarranya, Franja de Ponent), Teruel (Comunidad de Teruel, Terol, Aragó) i, a partir de maig de 1934, a Zaragoza (Saragossa, Aragó).  

L'estiu de 1936 fou secretari de la Junta de la CNT-AIT i membre del Comitè Revolucionari local, participant activament en les col·lectivitats de la comarcal de Vall-de-roures i quan l'avanç militar franquista passà amb nombroses famílies al Principat de Catalunya.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista fou un dels organitzadors de les Joventuts Llibertàries i de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili de Condat-Fumèl (Òlt e Garona, Nova Aquitània, Occitània). La seva companya fou Serafina Prospera Fons.  

Eugenio Salvador Mollá va morir el 10 de desembre de 1970 al seu domicili de Limouzy de Fumèl (Òlt e Garona, Nova Aquitània, Occitània) i va ser enterrat l'endemà al cementiri de Fumèl. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada