divendres, 19 de febrer del 2021

Vicenta Fontán Pérez

Necrològica de Vicenta Fontán Pérez apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" de l'11 de juny de 1985

Necrològica de Vicenta Fontán Pérez apareguda en el periòdic tolosà Cenit de l'11 de juny de 1985


        

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 19 de febrer de 1896 neix a Esplucs (Llitera) l'anarcosindicalista Vicenta Fontán Pérez 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb el seu company, l'anarcosindicalista Emilio Bastida, i els seus fills, Ángel i Eugenio, --un altre, José, havia estat detingut per les tropes franquistes i empresonat-- 

Vicenta Fontán Pérez: El 19 de febrer de 1896 neix a Esplucs (Llitera, Osca, Aragó) l'anarcosindicalista Vicenta Fontán Pérez, coneguda com Vicenteta. El seu pare es deia Ángel Fontán i la seva mare, Vicenta Pérez. Nascuda en una família llibertària, tres dels seus germans (José, Francisco i Ángel) van ser militants, com ella, de la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental amb el seu company, l'anarcosindicalista Emilio Bastida, i els seus fills, Ángel i Eugenio, --un altre, José, havia estat detingut per les tropes franquistes i empresonat--.  

Durant tota la Segona Guerra Mundial interimperialista i l'Ocupació aemanya acollí a casa seva nombrosos companys que treballaven en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) establerta a Florença (Gers, Gascunya, Occitània).  

Després de l'Alliberament s'instal·là amb el seu company a Samadèth (Las Lanas, Gascunya, Nova Aquitània, Occitània).  

La filla, Emilia Bastida Fontán, no pogué passar en 1939 i hagué de retornar a Esplucs amb dos infants petits i va ser agafada pels feixistes, que la raparen i la purgaren amb oli de ricí, no poden reunir-se amb la resta de la seva família fins els anys cinquanta del segle XX.  

Vicenta Fontán Pérez va morir el 24 de gener --algunes fonts citen erròniament el 25 de gener-- de 1985 a l'Hospital de Sent Sever (Las Lanas, Gascunya, Nova Aquitània, Occitània) --algunes fonts citen erròniament Samadèth.  

El seu germà Ángel Fontán Pérez va morir en 1941 gasejat al camp de concentració nazi de Mauthausen (Alta Àustria, Àustria).  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada