divendres, 19 de febrer del 2021

Martí Nadal Ribas

Necrològica de Martí Nadal Ribas apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 8 de juny de 1993

Necrològica de Martí Nadal Ribas apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 8 de juny de 1993


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 19 de febrer de 1914 neix a Barcelona l'anarquista i l'anarcosindicalista Martí Nadal Ribas 

Destacat militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, i les Companyies de Treballadors Estrangers 

Martí Nadal Ribas: El 19 de febrer de 1914 neix a Barcelona l'anarquista i l'anarcosindicalista Martí Nadal Ribas --en algunes fonts el segon llinatge citat erròniament com Rivas--, conegut com Nadalet. El seu  pare es deia Domènec Nadal i la seva mare, Magdalena Ribas.  

Milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) del barri del Clot de Barcelona.  

L'abril de 1933 va ser detingut i processat acusat d'exercir coaccions contra alguns treballadors del ram de la fusta que feien d'esquirols, però va ser posat en llibertat provisional.  

El juny de 1933 va ser detingut i empresonat sota la imputació d'haver col·locat, juntament amb dos companys, un explosiu, la vigília de Sant Joan, als lavabos de l'establiment d'oci barcelonès «La Criolla», enginy que no arribà a fer explosió. Jutjat el 5 de juny de 1934, va ser absolt, però restà tancat governativament. El seu cas, com el d'altres 111 presos polítics governatius empresonats irregularment, va ser denunciat el desembre de 1934 pel diari La Tierra.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, i les Companyies de Treballadors Estrangers (CTE).  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista militant en la CNT-AIT en l'Exili i després del Sindicat d'Oficis Varis de la Regional Exterior de Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània).  

Tingué aficions artístiques, conreant la pintura i l'escultura. La companya fou Andrée Dazieu.  

Malat, Martí Nadal Ribas va morir el 5 de maig de 1993 a l'Hospital Pellegrin de Bordeus i va ser incinerat dos dies després a Merinhac (Gironda, Nova Aquitània, Occitània. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada