dimecres, 3 de febrer del 2021

El 3 de febrer de 1939 entre 30 i 40 bombes llançades per l’aviació feixista van provocar almenys 21 morts i un gran nombre de ferits

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST  

El 3 de febrer de 1939 entre 30 i 40 bombes llançades per l'aviació feixista van provocar almenys 21 morts i un gran nombre de ferits 

Bombardeig feixista contra la Bisbal d'Empordà en 1939:  El 3 de febrer de 1039 entre 30 i 40 bombes llançades contra la Bisbal d'Empordà (Gavarres, Baix Empordà) per l'aviació feixista van provocar almenys 21 morts i un gran nombre de ferits. 

El 3 de febrer de 1939 és, segurament, el succés més trist i luctuós de la història de la Bisbal d'Empordà. Van ser cinc avions feixistes italians, primer en una tanda de tres --model Savoia Marchetti SM 79--, arribats per les Gavarres, i amb base a Mallorca (Illes Balears), a l'aeròdrom de Son Sant Joan, i quinze minuts després dos avions més, van llançar entre 30 i 40 bombes. El resultat: uns 21 morts i un nombre molt elevat de ferits, a més de grans danys materials i cases derruïdes.  

El bombardeig feixista es va produir als voltants de l'hora de dinar. Possiblement el nombre de bombes va ser de 30, una dada que quadra més o menys amb el nombre d'impactes i edificis afectats i coincidiria, també, amb la càrrega total de bombes dels S-79, que era de 1.500 kg.  

Les fonts no coincideixen ni en el nombre de víctimes, ni en alguns noms, ni en les edats, ni en el nombre de desconeguts. És possible que les llistes es complementin. Les víctimes van ser més, ja que no consta el nombre de ferits ni el seu estat, alguns dels quals, els més greus, van ser evacuats de la Bisbal d'Empordà, i no se'n van tenir més dades des d'aquell moment. 

Aquest bombardeig feixista al servei del general Franco s'ha d'incloure dins del concepte d'experimentació de la guerra total, i que va tenir el màxim exponent durant la Segona  Guerra Mundial interimperialista. A finals de la guerra a Catalunya és normal que, amb la convergència de factors diversos com la superioritat militar franquista, sobretot tecnològica, la situació internacional, amb les victòries diplomàtiques feixistes de 1938 envers les democràcies occidentals, els franquistes es veiessin envalentits, sabent que la violència militar no tindria resposta ni queixa internacional.  

El febrer de 2019 es va fer un acte de justícia històrica al Teatre Mundial de la Bisbal d'Empordà per fer-ne memòria, on hi van ser presents els historiadors Pere Bosch, Jordi Frigola, Emili Gironella, l'investigador Manel Ferreres (impulsor de l'acte) i el regidor de Cultura, Carles Puig. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada