dimecres, 3 de febrer del 2021

A Ripoll, col•loquen fotos dels bombardejos de la Guerra Civil on van caure projectils feixistes el gener i el febrer de 1939

A Ripoll, col·loquen fotos dels bombardejos de la Guerra Civil on van caure projectils feixistes el gener i el febrer de 1939 

Institueixen el dia de la memòria d'aquells bombardejos feixistes 

El 5 de febrer es celebra el Dia Nacional de l'Exili i la Deportació  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ripoll (Ripollès, comtat d'Osona) 03/02/2021.- Llegim al diari El Punt Avui que 5 de febrer de l'any 1939 la vila de Ripoll (Ripollès, comtat d'Osona) va ser víctima de l'últim dels quatre bombardejos de l'aviació franquista, i el més devastador. Per no perdre la memòria d'aquests fets, de les víctimes que va causar i de la repressió franquista, la Comissió per a la recuperació de la Memòria Històrica ha instal·lat panells amb fotografies als punts de la vila on van caure bombes, la qual cosa permet als visitants contrastar l'estat de destrucció d'aquells espais amb la realitat actual. N'hi ha, per exemple, al refugi antiaeri que en l'actualitat s'està recuperant, al pas a nivell del passeig Ragull i, entre molts altres indrets, al barri de la carretera de Barcelona. Moltes de les fotografies històriques tenen referències personals, com l'interior de la casa de les germanes Graugés del número 7 de la plaça Gran, també un altre habitatge del 12 de la mateixa plaça --aquest sense nom-- i el de Josepa Fuster, del número 9 del carrer Macià Bonaplata, tots al centre de Ripoll. En els dos últims casos es tracta de vistes exteriors dels edificis, amb destrosses importants. És una de les primeres accions encarregades per l'Ajuntament i que s'emmarquen en la institucionalització del 5 de febrer com a dia de la memòria de les víctimes de la Guerra Civil i de la repressió franquista a Ripoll, que és fruit d'una moció d'Alternativa per Ripoll-CUP-Amunt. 

A part, es pot visualitzar al canal de YoutubeRipoll Cultura un fragment del documental sobre la Guerra Civil, promogut per l'Ajuntament, i que recull els testimonis de veïnes i veïns de la vila sobre els bombardejos que hi van tenir lloc els mesos de gener i febrer de 1939. 

Les bombes feixistes el 5 de febrer de 1939 van provocar una vintena de persones mortes 

L'episodi de bombardejos es va acabar el 5 de febrer amb un balanç de més d'una vintena de persones mortes i importants destrosses al centre de Ripoll.  

La institucionalització de cada 5 de febrer, doncs, com a dia per recuperar la memòria d'aquells fets i homenatjar les víctimes, fa justícia a una generació i instrueix les futures. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada