divendres, 15 de gener del 2021

Orencio Bosque Andrés

Necrològica d'Orencio Bosque Andrés apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 12 de desembre de 1971

Necrològica d'Orencio Bosque Andrés apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 12 de desembre de 1971



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 15 de gener de 1897 neix a Maella (Matarranya) l'anarcosindicalista Orencio Bosque Andrés 

Militant de la CNT-AIT i destacat col·lectivista agrari, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Orencio Bosque Andrés: El 15 de gener de 1897 neix a Maella (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Orencio Bosque Andrés. El seu pare es deia Orencio Bosque i la seva mare, Joaquina Andrés.  

Petit propietari de terra, en 1932, amb el seu cosí Emilio Bosque Bondía, el son germà Ernesto Bosque Andrés i altres companys, fundà la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) del seu poble natal.  

El maig de 1936 fou delegat pel cenetista Sindicat Únic de Maella al Congrés de la CNT celebrat a Saragossa (Saragossa, Aragó).  

Quan la revolució col·lectivista autogestionària va ser secretari del Comitè Revolucionari del seu poble i va posar les seves terres al servei de la col·lectivitat local.  

En 1936 col·laborà en Solidaridad Obrera.  

El 24 de juliol de 1937 presidí l'assemblea de la Federació Comarcal de Col·lectivitats que se celebrà a Caspe (Bajo Aragón-Caspe, Saragossa, Aragó,).  

En 1937, quan l'ofensiva contrarevolucionària republicana burgesa i stalinista encapçalada militarment per Enrique Líster Forján, el seu germà Ernesto va ser assassinat per membres del Partit Comunista d'Espanya (PCE). Malgrat tot, aconseguí mantenir l'activitat de la col·lectivitat fins al trencament del front d'Aragó en 1938.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista milità en la CNT-AIT en l'Exili a la zona de Moissac (Tarn e Garona, Occitània) i fou membre de la Regional d'origen d'Aragó, Rioja i Navarra.  

Malalt des de feia temps, Orencio Bosque Andrés va morir el 6 d'octubre de 1971 al seu domicili de Fontréal (Moissac, Tarn e Garona, Occitània). Deixà companya, Pilar Llop, i descendència.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada