divendres, 15 de gener del 2021

Juan Nieto Rodríguez

Juan Nieto Rodríguez (1938)

Juan Nieto Rodríguez (1938)



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 15 de gener de 1906 neix a Barcelona l'advocat, anarcosindicalista i francmaçó Juan Nieto Rodríguez 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental  

Juan Nieto Rodríguez: El 15 de gener de 1906 neix a Barcelona l'advocat, anarcosindicalista i francmaçó Juan Nieto Rodríguez. Fill d'una família humil, es costejà la carrera de Dret treballant en una oficina fent d'empleat mercantil.  

Pertanyia a la Francmaçoneria i l'agost de 1936 s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Fou responsable, des de setembre de 1936, de l'Oficina Jurídica de Badalona (Barcelonès Nird). Durant la seva actuació es caracteritzà per fer favors a persones dretanes detingudes.  


Entre 1936 i 1938 col·laborà amb articles jurídics en el setmanari anarcosindicalista Vía Libre. Portavoz de la Confederación Nacional del Trabajo y de la Federació Anarquista Ibérica de Badalona.  

El 18 de novembre de 1936 un decret de la Generalitat de Catalunya dissolgué les Oficines Jurídiques.  

El 5 de gener de 1937 va ser nomenat president suplent del Tribunal Popular de Lleida (Segrià, Terres de Ponent) i el 4 de febrer de 1937 secretari del Jutjat Popular de Badalona.  


El 21 de maig de 1937 va ser nomenat fiscal de l'Audiència de Barcelona.  En 1937 publicà el llibre Como actuó en Badalona la Justicia Revolucionaria.  


L'abril de 1938 va ser nomenat fiscal del Tribunal d'Espionatge i Altra Traïció i membre dels Tribunals Especials de Guàrdia de Catalunya.  


En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració Montoliu (Aude, Ocitània) --dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier-- segons consta en el llistat de francmaçons refugiats per demanar ajuda solidària de 525 (alguns noms d'aquests es troben repetits i un més d'ells ratllat, el de Cesáreo Vázquez Ambrós) exiliats "que es troben a França i fira dels camps de concentració" (en el document original escrit en francès) que redactà el 6 de maig de 1939 l'oficial de Correus que en 1931 havia estat diputat del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE) per la circumscripció electoral de Lleó, el Gran Secretari del Gran Orient Espanyol (G.·.O.·.E.·.) Alfredo Nistal Martínez, que aquest envià al Gran Mestre i al Gran Secretari de la Gran Lògia de França (G.·.L.·,D.·.F.·.). Aquest document de maig de 1939 durant l'Ocupació alemanya la Gestapo lliurà una copia als serveis franquistes, que es conserva a l'Arxiu General de la Guerra Civil, a Salamanca, al fons maçònic (lligall 277-A, expedient 497-62)).


Entre la munió de les 470.000 persones que va fugir a l'exili durant la Retirada republicana de principis de febrer de 1939, quan la caiguda del Principi de Catalunya en poder de les tropes franquistes, els francmaçons exiliats foren més d'un miler maçons. En una llista de francmaçons que es trobaven en territori francès el maig de 1939, fora dels camps de concentració, hi ha personalitats rellevants de la política republicana i del sindicalisme militant, a escala catalana i espanyola [Josep Clara Resplandis, La maçoneria a l'exili: França, 1939, revista EBRE 38, núm. 6 (2011), pp. 101-128]. Altres anarquistes i anarcosindicalistes, com Eleutelio Quintanilla Prieto, pedagog asturià exiliat aleshores i domiciliat a Canteleu (Seine Maritime, Alta Normandia, Normandia), de qui està documentat que pertanyia a la Lògia Jovellanos, núm. 337 del G.·.O.·.E.·. en 1912 i núm. 1 de l'Obediència entre 1924 i 1936, a Xixón (Astúries), quan va haver de deixar de Treballar a causa de la guerra a Astúries. i Martín Alandi Pomer, que el  novembre de 1936 formà part com a CNT-AIT del Consell Econòmic de València i a partir del 21 de novembre de 1936 ocupà la Subsecretària de Comerç quan Juan López Sánchez fou ministre de Comerç --entre el 9 i el 19 d'abril de 1937 fou ministre interí de Comerç en absència del titular--, aleshores domiciliat a Sent Bauselí (Erau, Occitània), el qual, iniciat en la Francmaçoneria en 1923, formà part de la LògiaFederación Valentina del G.·.O.·.E.·., a València, on ocupà el càrrec de Mestre de Cerimònies. A partir d'aquestes dades proposem com a hipòtesi de treball poder considerar la possibilitat que els maçons que apareixen en el llista serien membres de la mateixa Obediència que envia la missiva a la G.·.L.·.D.·.F.·., el G·.O.·.E.·.. Per això pensem que el cenetista Nieto pertanyia a una lògia del G.·.O.·.E.·. a Barcelona, potser la Lògia Adelante, que durant els anys republicans comptava amb destacats militants de la CNT-AIT, com Jaume Rosquillas Magrinyà, que signava J. R. Magriñà. També hi havia altres lògies de la mateix Obediència, les lògies Barcelona i Fénix.  

El maig de 1939 solament una part dels francmaçons refugiats eren fora dels camps de concentració francesos. Dels 5.000 maçons. en que comptava la Francmaçoneria en la República Espanyola a primers de 1939, uns 1.200 s'exiliaren. Si afegim les famílies dels maçons exiliats de 1939 s'arriba a 3.500 persones. Per aquestes mateixes dates hi havia 150 maçons internats al camp de concentració de la platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), 43 al de Sant Cebrià de Rosselló (Costa Sorrenca, Plana del Rosselló, Rosselló), 135 al de Bram (Auda, Occitània) i 25 al de Montoliu (Auda, Occitània).  

En l'exili formà part de la l'organització del Subcomitè Nacional de la CNT en l'Exterior i en 1946 pertanyia a la Federació Local de Lunèl (Erau, Occitània) de l'aquesta organització.    


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada