divendres, 15 de gener del 2021

Josep Sobrepere Preixens

Necrològia de Josep Sobrepere Preixens apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 18 d'agost de 1963

Necrològia de Josep Sobrepere Preixens apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 18 d'agost de 1963


        

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 15 de gener de 1886 neix a la Pobla de Cérvoles (Garrigues) l'anarcosindicalista i naturista Josep Sobrepere Preixens 

Militant portuari a Tarragona de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

Posteriorment milità com a confederal a la zona de Chartres i Orleans i més tard a Perpinyà 

Josep Sobrepere Preixens: El 15 de gener de 1886 neix a la Pobla de Cérvoles (Garrigues) l'anarcosindicalista i naturista Josep Sobrepere Preixens --el primer llinatge també citat com Sobrepera--. El seu pare es deia Josep Sobrepere i la seva mare, Maria Preixens.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT) de Tarragona (Tarragonès), a començament de la dècada dels vint del segle XX  treballava al port de descarregador, sobretot de barrils de vi.  

Fou membre, amb altres companys (Felipe Alaiz de Pablo, Rodolf Arribas, Pere Sagarra Boronat, Josep Torres Tribó i altres), del Centre d'Estudis Socials de Tarragona.  

Naturista convençut, es mostrà totalment contrari al consum d'alcohol.  

En 1931, quan la implantació dels Jurats Mixtos, a la qual s'oposava la CNT-AIT, rebutjar posar la seva fotografia en el carnet de treball de l'empresa concessionària de càrrega i descàrrega de mercaderies on treballava i s'estimà més abandonar la feina que sotmetre's a les exigències que anaven contra els principis confederals.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Posteriorment milità com a confederal a la zona de Chartres i Orleans (Centre - Val de Loire) i més tard a Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló). La companya fou Teresa Vallvey.  

Josep Sobrepera va morir el 17 de juliol de 1963 a l'Hospital de Perpinyà. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada