dilluns, 4 de gener del 2021

Miguel Abió Franco

Miguel Abió Franco

Miguel Abió Franco



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 4 de gener de 1920 neix a Angüés (Plana de Uesca) l'anarquista i anarcosindicalista Miguel Abió Franco 

Militant destacat de les Joventuts Llibertàries i de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, travessà la frontera del Pirineu Oriental i passà a Prats de Molló i la Presta, essent internat als camps de concentració de la platja d'Argelers de la Marenda i d'El Barcarès, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Durant l'Ocupació alemanya patí el Servei de Treball Obligatori i després passà clandestinament a la frontera del Pirineu Oriental i va ser detingut a Figueres. Després d'un temps a la Presó Model de Barcelona i a saragossana de Torrero, va ser enviat per a fer el servei militar durant dos anys 

Miguel Abió Franco: El 4 de gener de 1920 neix a Angüés (Plana de Uesca, Osca, Aragó) l'anarquista i anarcosindicalista Miguel Abió Franco. Des d'infant treballà als camps.  

Militant de les Joventuts Llibertàries i de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) d'Angüés, durant la revolució col·lectivista autogestionària i la Guerra Civil participà en la col·lectivitat local, fou president de les Joventuts Llibertàries i participà en els treballs de fortificació de la zona de Monflorite (Plana de Uesca, Osca, Aragó).  

Quan l'ofensiva franquista de març de 1938 a Aragó, cremà els arxius de les Joventuts Llibertàries del seu poble i passà la frontera del Pirineu per Banhèras de Luishon (Luixonès, Gascunya, Alta Garona, Occitània) i retornà a la Península per la frontera del Pirineu Oriental.  

A Manresa (Bages), amb altres companys d'Angüés (Juan Ferrer Galinfo, Evaristo Puyuelo Mur i Vicente Usón Ara), s'enrolà en la X Companyia de Fortificacions.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, travessà la frontera del Pirineu Oriental i passà a Prats de Molló i la Presta (Alt Vallespir, Vallespir), essent internat als camps de concentració de la platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló) i d'El Barcarès (Costa Salanquesa, la Salanca, Rosselló), establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier.  

Durant l'Ocupació va ser obligat a treballar per al Servei de Treball Obligatori (STO) alemany i en un intercanvi de presoners amb treballadors va ser enviat a fer feina en una fabrica de material de guerra a la zona de Żagań (Lubusz, Polònia), on també treballava una seixantena d'exiliats de nacionalitat espanyola, entre ells Ángel Lafuerza, i on participà en alguns actes de sabotatge i en la fabricació de peces defectuosos.  

Quan l'avanç de les tropes de l'Exèrcit Roig de la URSS, va ser repatriat a territori francès.  

Passà clandestinament a la frontera del Pirineu Oriental i va ser detingut a Figueres (la Garriga, Alt Empordà). Després d'un temps a la Presó Model de Barcelona i a saragossana de Torrero, va ser enviat per a fer el servei militar durant dos anys.  

En 2009 vivia la llar de jubilitats d'Angüés. La seva companya fou Ramona Zamora.  

Miguel Abió Franco va morir el 12 de febrer de 2011 a Angüés. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada