dilluns, 4 de gener del 2021

Léo Eichenbaum (Léo Volin)

Léo Volin

Léo Volin


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 4 de gener de 1917 neix a París el militant anarquista i historiador llibertari Léo Eichenbaum, més conegut com Léo Volin (o Voline), tercer fill del destacat militant anarquista rus Vsévolod Mikhaïlovitch Eichenbaum (dit Volin) 

Als 20 anys, a principis de gener de 1937 va marxar a Barcelona, passant la frontera del Pirineu Oriental, amb altres membres del grup (Michel Kovetski, Jacques Letellier, Alicia de Gamboa i René X), on s'incorporarà en una columna de la CNT-AIT 

Léo Eichenbaum (Léo Volin): El 4 de gener de 1917 neix a París (Illa de França) el militant anarquista i historiador llibertari Léo Eichenbaum, més conegut com Léo Volin (o Voline), tercer fill del destacat militant anarquista rus Vsévolod Mikhaïlovitch Eichenbaum (dit Volin). La seva mare era Anna Grigoriev.  

Anarquista, com son pare, fou membre del grup del 15è districte parisenc de joves de la Fédération Anarchiste de Langue Française (FA) i col·laborava a les hores als periòdics Terre Libre i Le Combat Syndicaliste aportant sobretot dibuixos, publicacions que també distribuïa.  

Participava a les reunions del grup de síntesi anarquista organitzades  per el seu pare així com a les del Syndicat Unique du Bâtiment (SUB) que hi havia a la seu de la Bourse du Travail. 

Durant les vagues de maig de 1936 portava menjar al seu germà Georges, que participava en l'ocupació de la fàbrica Marcel Bloch (Dassault). 

El 16 d'octubre 1936 a vespre, en el decurs d'un exercici de defensa passiva en que s'havia prohibit encendre les llums, amb molts membres del seu grup, es va calar foc a una foguera en un terreny erm del 15è districte de París just en el moment on els avions sobrevolaven la ciutat. 

Als 20 anys, a principis de gener de 1937 va marxar a Barcelona, passant la frontera del Pirineu Oriental, amb altres membres del grup (Michel Kovetski, Jacques Letellier, Alicia de Gamboa i René X), on s'incorporarà en una columna anarcosindicalista de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT). En principi es volia incorporar en  l'aviació republicana, ja que tenia una formació de ràdio navegant, però impacient per anar al front, s'enrolà en una columna de la CNT-AIT. Entre altres accions formà part d'un grup de dinamitadors al front de Teruel (Aragó). La seva unitat de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola, el 6 febrer de 1938, va ser encerclada i anihilada pels feixistes després de 24 hores de batalla --de més de 4.000 milicians només en quedaren 532--. 

Segons Léo Voline, Buenaventura Durruti, el novembre 1936 al front de Madrid (Madrid, Castella la Nova), hauria estat assassinat per un tret d'un element stalinista. Exposà que l'abril de 1938, quan estigué empresonat a Cervera, conegué un jove cors, André Paris, qui hauria format part de l'escamot stalinista. 

El 28 d'octubre de 1940 va retrobar el seu pare a Marselha (Boques del Roine, Provença, Occitània) i en 1986 va reeditar l'obra d'aquest La Révolution inconnue, augmentada amb les seves conclusions.  

Léo Volin continua després de la Segona Guerra Mundial interimperialista vinculat al moviment llibertari.  

Léo Volin va morir el 5 d'agost de 2002 a Clamart (Hauts-de-Seine, Illa de França).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada