diumenge, 31 de gener del 2021

José Redondo

Necrològica de José Redondo apareguda en el periòdic mexicà "Tierra y Libertad" de març de 1973

Necrològica de José Redondo apareguda en el periòdic mexicà Tierra y Libertad de març de 1973


-- 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 31 de gener --algunes fonts citen l'11 de gener-- de 1973 mor a Calgary (Alberta) l'anarcosindicalista José Redondo. Havia nascut cap el 1890 en una població de Còrdova 

Militant de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental 

José Redondo: El 31 de gener --algunes fonts citen l'11 de gener-- de 1973 mor a Calgary (Alberta, Canadà) l'anarcosindicalista José Redondo. Havia nascut cap el 1890 en una població de Còrdova (Andalusia).  

De família confederal, milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT).  

Durant la Guerra Civil lluità als fronts i va ser ferit.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental. 

Durant l'Ocupació alemanya combaté en el maquis de la Resistència.  

Després va treballar a Milhau (Avairon, Grans Causses, Roergue, Occitània) i a Clarmont e Montferrand (Alvèrnia, Occitània), on després de la Segona Guerra Mundial interimperialista fou un dels organitzadors la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili.  

Posteriorment s'establí a París (Illa de França) i en 1949 era membre de la Comissió de Relacions de la Regional d'Andalusia de la CNT-AIT en l'Exili.  

En 1952 emigrà a Canadà i s'establí a Calgary, on fou un dels organitzadors de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili, en la qual milità fins a la seva dissolució.  

Amb Félix Álvarez Ferreras col·laborà en el butlletí La Escuela Moderna.  

En els anys seixanta del segle XX era el corresponsal i distribuïdor del periòdic mexicà Tierra y Libertad i col·laborà en la revista veneçolana Ruta.  

Passà temporades al nord de Califòrnia, relacionant-se amb el moviment llibertari local.  

José Redondo, a qui una malaltia pulmonar el va obligar a abandonar la militància activa, va morir, després de diverses intervencions quirúrgiques, el 31 de gener de 1973 a l'Hospital de Calgary i les seves despulles van ser traslladades a Andalusia i enterrades al seu poble natal. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada