diumenge, 31 de gener del 2021

Roger Monclin

Roger Monclin

Roger Monclin



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 31 de gener de 1903 neix a Reims (Xampanya) el militant llibertari, pacifista integral i escriptor Roger Monclin 

Passant la frontera del Pirineu Oriental en el decurs del setembre de 1936 va visitar la Barcelona revolucionària, però no com a combatent, sinó per fer locucions per a Ràdio CNT  

Roger Monclin: El 31 de gener de 1903 neix a Reims (Xampanya, Marne, Gran Est) el militant llibertari, pacifista integral i escriptor Roger Monclin.  

Després d'uns curts estudis va esdevenir representant de perfumeria, professió que el va portar a recórrer l'hexàgon francès.  

La seva trobada amb el periodista i escriptor llibertari Victor Méric va canviar la seva vida i es va adherir a la «Lliga dels Combatents de la Pau», creada per Méric en 1929.  

Dos anys després, va prendre part en la creació de la revista pacifista i antimilitarista La Patrie Humaine, esdevenint-ne l'administrador i compartint-ne la direcció amb Robert Tourly entre 1933, any de la mort de Méric, i 1939, tot defensant una total independència del periòdic.  

Orador i propagandista, va atacar irònicament, en les seves conferències i articles, el militarisme triomfant, el negoci de la venda d'armes i els crims de la «justícia» militar. 

Passant la frontera del Pirineu Oriental en el decurs del setembre de 1936 va visitar la Barcelona revolucionària, però no com a combatent, sinó per fer locucions per a Ràdio CNT.  

L'agost de 1939, alguns dies abans de la declaració de guerra amb l'Alemanya nazi, va desertar i va passar amb altres dos companys a Bèlgica, d'on partiran cap a Noruega i després a Suècia. Amenaçats d'expulsió, van ser ajudats per militants pacifistes que els van amagar en una cabana al bosc durant l'hivern de 1939 i 1940.  

Detingut el maig de 1940, va ser internat en un camp de concentració a Suècia fins a l'octubre de 1942.  

Estant a París (Illa de França) va ser detingut i requerit nombroses vegades per la policia i també per la Gestapo, per acabar pres el setembre de 1943 i fins al febrer de 1944.  

Després va exercir diversos oficis, des de comptable a periodista, sense oblidar el de venedor ambulant, en 1943 va entrar en el Sindicat de Correctors gràcies a Louis Louvet.  

Després de la guerra, va participar en la revista Défense de l'Homme, i va militar en la Unió Pacifista de França.  

És autor de nombroses obres, com ara Les damnés de la guerre. Les crimes de la justice militaire (1914-1918) (1934) --aquesta obra serà la base del guió de la pel·lícula antimilitarista d'Stanley Kubrick Paths of glory (1957)--; Victor Méric. Sa vie, son oeuvre, par ses amis (1934, amb altres); Les crimes des conseils de guerre (1934); Gaston Couté, poète maudit (1880-1911) (1962) i Quelque part... ailleurs: roman autobiographique (1990, pòstum), entre d'altres. 

Roger Monclin va morir el 26 de juliol de 1985 a Sant Laurenç de Var (Aups Maritims, Provença-Aups-Còsta d'Azur, Occitània).  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada