dimecres, 23 de desembre del 2020

Domingo Broto Baldan

Necrològica de Domingo Broto Baldan apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 12 de maig de 1963

Necrològica de Domingo Broto Baldan apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 12 de maig de 1963


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 23 de desembre de 1919 neix a Albalat de Cinca (Cinca Meya) l'anarcosindicalista Domingo Broto Baldan 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Domingo Broto Baldan: El 23 de desembre de 1919 neix a Albalat de Cinca (Cinca Meya, Osca, Aragó) l'anarcosindicalista Domingo Broto Baldan. Era fill de José Broto, militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT), i de Mercedes Baldan, amdós afusellats pels franquistes en 1936.  

Durant la Guerra Civil s'enrolà en les milícies confederal i lluità al front de Teruel (Teruel, Aragó) on la seva salut quedà malmenada.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

En l'exili treballà en diversos oficis (llenyataire, sastre i algun altre).  

Cap el 1943 s'instal·là a Courcelles (Doubs, Bourgogne-Franche-Comté), on treballà de sastre i milità en la Federació Local de CNT-AIT en l'Exili i en Solidaritat Internacional Antifeixista (SIA) de Entrains-sur-Nohain (Nièvre, Bourgogne-Franche-Comté).  

Amb la salut molt malmesa per la seva experiència al front i pels durs treballs forestals --per això decidí no formar família--, Domingo Broto Baldan va morir prematurament el 5 de març de 1963 al seu domicili de Courcelles i fou inhumat civilment dos dies després.  

Cal no confondre amb Emilio Broto (Émile Broto), jove anarcosindicalista, que tenia per companya Marta Abella, i que morí unes setmanes abans que Domingo Broto Baldan.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada