dimecres, 23 de desembre del 2020

Natalino Matteucci

Foto policíaca de Natalino Matteucci

Foto policíaca de Natalino Matteucci


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 23 de desembre de 1907 neix a Bologna l'anarquista i resistent antifeixista Natalino Matteucci 

L'estiu de 1936 marxà com a voluntari a Barcelona a defensar la revolució col·lectivista autogestionària, passant la frontera del Pirineu Oriental, essent milicià al front d'Aragó 

Natalino Matteucci: El 23 de desembre de 1907 neix a Bologna (Bologna, Emília-Romanya) l'anarquista i resistent antifeixista Natalino Matteucci, conegut com Noël Matteucci.  

Paleta de professió, fugint de les persecucions feixistes emigrà al Marroc. En 1931 s'establí a Casablanca, on segons la policia participà en totes les manifestacions antifeixistes, i en 1935 passà a Orà on continuà la seva militància.  

L'estiu de 1936 marxà com a voluntari a Barcelona a defensar la revolució col·lectivista autogestionària, passant la frontera del Pirineu Oriental. Com a milicià en una companyia de metralladores de la Secció Italiana de la «Columna Ascaso» i membro del grup anarquista «Pietro Gori» (G. Pezzuti, R. Udovich, G. Tinto, S. Guerrieri, G. Gasperini, P. Migliorini, A. Malaguzzi, G. Verdi, G. Marturano, A Montani. P. Persetti, A. Maffei, C. Peressino i algun altre militant), participà en els durs combats de Monte Pelado, on fou ferit, i en els d'Osca i d'Almudébar.  

Després de les «Jornades de Maig» de 1937 abandonà el front i s'instal·là a París (Illa de França), on continuà militant juntament amb altres companys llibertaris italians (Pulidori, Giuseppe Mascii, Tramontini, Domenico Girelli, Bobini i altres).  

Durant l'Ocupació alemanya fou buscat pels feixistes italians i hagué de passar a la clandestinitat.  

Cap al 1943, gràcies a Gino Balestri, va ser contractat per treballar al  camp d'aviació de Cazaux (La Testa de Bug, Gironda, Nova Aquitània, Occitània), on entrà en contacte amb la Resistència.  

Després la seva família, juntament amb la de Gino Balestri, s'allotjà a la població de La Hume, a prop d'Arcaishon (Gironda, Nova Aquitània, Occitània). En aquesta època, entrà en contacte amb la Resistència i amb les Forces Franceses de l'Interior (FFI).  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista reprengué la seva militància en la Federació Anarquista (FA). Quan la divisió de la FA entre seguidors i no seguidors del grup de Georges Fontenis, entre el 25 i el 27 de desembre de 1953 participà, amb la seva companya Denise, en el Congrés de Reconstrucció de la FA i milità en el Grup «Louise Michel» de París (Illa de França).  

En els seus últimes anys, fou capatàs d'obres en la construcció.  

Natalino Matteucci va morir el 4 de setembre de 1987 a París.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada