dissabte, 28 de novembre del 2020

Manuel Luis Antonio

Manuel Luis Antonio

Manuel Luis Antonio


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 28 de novembre de 1906 neix a Minas de Rio Tinto (Cuenca Minera) el destacat anarquista i anarcosindicalista Manuel Luis Antonio 

A partir d'agost de 1937 exercí de regidor d'Agricultura de l'Ajuntament de Barcelona, càrrec que mantingué en la remodelació municipal que es produí l'octubre d'aquell any 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Manuel Luis Antonio: El 28 de novembre de 1906 neix a Minas de Rio Tinto (Cuenca Minera, Huelva, Andalusia) l'anarquista i anarcosindicalista Manuel Luis Antonio, també conegut com Manuel Luis Blanco o Luis Blanco Manuel. El seu pare es deia José Luis i la seva mare, María Antonio.  

Cap al 1923 emigrà a Badalona (Barcelonès) i durant els últims anys de la dictadura del general Miguel Primo de Rivera s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i ingressà en els grups anarquistes, activitat que s'incrementà a partir de la instauració de la  República del 14 d'Abril de 1931.  

Durant els anys republicans va fer de mestre a l'Ateneu «El Progrés» de Badalona.  

Arran de l'aixecament militar feixista, el juliol de 1936 representà la CNT-AIT i la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) en el Comitè de Milícies i de Salvació Pública de Barcelona.  

A partir d'agost de 1937 exercí de regidor d'Agricultura de l'Ajuntament de Barcelona, càrrec que mantingué en la remodelació municipal que es produí l'octubre d'aquell any.  

En aquest mateix 1937 col·laborà en el periòdic confederal Siderometarlurgia.  

El 28 de febrer de 1938 fou mobilitzat i marxà a lluitar al front d'Aragó.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Durant l'Ocupació nazi alemanya organitzà la CNT exiliada del departament de Costa d'Or (Borgonya) i en 1947 assistí com a delegat de Chatillon, Montbard, Gevrolles, Sombernon, Frolois i Dijon (Costa d'Or, Borgonya) al Congrés del Moviment Llibertari Espanyol-CNT (MLE-CNT), celebrat a Tolosa de Llenguadoc (Alt Garona, Occitània).  

En el Congrés cenetista en l'Exili de 1949 va ser elegit secretari del primer Secretariat Intercontinental (SI), càrrec que exercí entre 1950 i 1951.  

Llenyataire a l'exili durant els anys bèl·lics i la postguerra, en 1950 es passà a l'ofici de paleta, feina que mantindrà la resta de la seva vida.  

A Dijon s'encarregà de treballà per la reunificació confederal i fou un dels promotors del Congrés cenetista celebrat a Lemòtges (Lemosin, Nauta Vinhana, Nova Aquitània, Occitània) el 1960.  

Va ser assidu de plens i de congressos de l'MLE-CNT en l'Exili, on sempre combaté el sectarisme. La companya fou Encarnación López Ramón.  

Manuel Luis Antonio va morir el 17 de novembre de 1971 a conseqüència d'un atac de cor a l'Hospital General de Dijon.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada