dimarts, 24 de novembre del 2020

Aprovació provisional del Pla Director Urbanístic de la Costa Brava i SOS Costa Brava prepara una nova campanya




Aprovació provisional del Pla Director Urbanístic de la Costa Brava 

SOS Costa Brava prepara una nova campanya de defensa del territori litoral  

La plataforma en defensa del territori valora com "un pas positiu" que el nou Pla Director eviti la construcció d'unes 15.000 segones residencies a la costa però el considera "clarament insuficient" perquè "no suposa un canvi de rumb per abandonar els creixements excessius" 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL (Redacció) Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona) 24/11/2020.- La Plataforma SOS Costa Brava prepara una nova campanya per fer front a les operacions urbanístiques que han obtingut llum verda en el Pla Director Urbanístic (PDU) de revisió de sols no sostenibles del litoral gironí que va aprovar la Comissió Territorial d'Urbanisme de Girona el passat 19 de novembre. Aquest Pla Director Urbanístic, que haurà de ser ratificat el mes que ve per la Comissió de Territori de Catalunya, ha estat qualificat per SOS Costa Brava com un "avanç" però "clarament insuficient per salvar la greu situació urbanística en què es troba la Costa Brava". 

Al comunicat en què SOS Costa Brava valora el PDU assenyala que "havia reclamat al Departament de Territori i Sostenibilitat i al Govern de la Generalitat més valentia i coratge per aprovar desclassificacions massives de sòl en tots els sectors urbanitzables pendents de desenvolupament i en els Polígons de sòl urbà no consolidats".  

Aprovació provisional del Pla Director Urbanístic de la Costa Brava 

Aquesta plataforma de defensa de la Costa Brava exposa:  

Aquest passat dijous s'ha aprovat provisionalment el Pla Director Urbanístic de revisió de sòls no sostenibles de la Costa Brava. 

Després d'una primera valoració, la PLATAFORMA SOS COSTA BRAVA vol manifestar que és un avenç en la preservació del territori del litoral gironí, en la mesura que confirma la desclassificació de 1.326 hectàrees i 84 sectors urbanitzables, així com la reducció 56 àmbits addicionals. També ens confirma que existeixen a Catalunya eines de planificació i ordenació del territori adequades per canviar els plans urbanístics vigents i per revertir polítiques urbanístiques obsoletes. 

Per SOS Costa Brava és una bona notícia que el PDU assoleixi la seva aprovació provisional, un cop superada la informació pública i estigui a les portes de la seva aprovació definitiva.  Celebrem especialment la confirmació de la desclassificació del sector d'Aiguafreda a Begur, de la Cala Morisca i Pola a Tossa de Mar i la rectificació i preservació de Pola Giverola, també a Tossa i de l'àmbit PEIN a Montcal de Begur i de Cala Banys a Lloret, així com la desclassificació de nombrosos sectors urbanitzables a Begur, Pals, Lloret, Roses, i a altres indrets del litoral gironí. 

Malgrat tot, la Plataforma de defensa del litoral gironí manifesta la seva decepció en part davant del contingut del PDU aprovat, en la mesura que és clarament insuficient per salvar la greu situació urbanística en la què es troba la Costa Brava.  

Per nosaltres aquest Pla Director és un gran pas endavant, però insuficient encara per treure la Costa Brava de la zona de perill. 

Lamentem el manteniment (complet o reduït) de sectors molt sensibles del litoral, com la façana marítima entre Llançà i Port de la Selva, sa Guarda i es Calders a Cadaqués, els Jonquers a Pals, Recs-Dunes-Puig a l'Escala, s'Antiga i sa Riera a Begur, Molinets a Santa Cristina d'Aro, o Vall de Burg i Platja de s'Abanell a Blanes. 

Lamentem també que el PDU no afronta el problema manera global, deixant sense revisar més de 100 urbanitzacions previstes en el planejament vigent dels 22 municipis del litoral gironí. I que hagi exclòs del PDU 5 municipis: Palafrugell, Palamós, Castell Platja d'Aro, Calonge i Castelló d'Empúries. Municipis amb un potencial de més de 9.000 nous habitatges. Tampoc aborda la problemàtica derivada de la sobreexplotació dels aqüífers i de la manca d'aigua, ni salvaguarda tots els hàbitats d'interès comunitari prioritari de pineda mediterrània i hàbitats dunars, ni atén la nostra petició de protecció integral dels darrers retalls de boscos a primera línia de litoral. Tampoc garanteix la desclassificació de tots els sectors urbanitzables amb pendents superiors al 20%, malgrat ésser un requisit legal. I no afronta adequadament i amb garanties el risc d'inundació i els efectes del canvi climàtic. 

Per la Plataforma SOS Costa Brava el PDU malgrat ésser un primer pas positiu, no suposa un veritable canvi de rumb radical per abandonar, d'una vegada per totes, la política urbanística insostenible dels creixements excessius i de les segones residències que destrueixen el paisatge i el patrimoni natural que és el més valuós pel conjunt de la població i és patrimoni de tothom. 

SOS Costa Brava seguirà lluitant per la defensa de la Costa Brava 

Demana suport personal i econòmic al conjunt de la societat. Si ens vols ajudar a continuar lluitant per la Costa Brava, pots fer aportacions a [www.soscostabrava.cat/donatius/]. 

Enllaç al comunicat complet de SOS Costa Brava: [https://www.soscostabrava.cat/wp-content/uploads/comunicat-sos-costa-brava-191120.pdf] 

Article El somni de la Costa Brava, de l'Eduard de Ribot, advocat i portaveu de la plataforma: 

[https://www.diaridegirona.cat/opinio/2020/11/20/somni-costa-brava/1074630.html] 

#NiUnPamMésDeCiment 

Es lamenta que no s'afronti en la seva totalitat el problema de les prop de 250 noves urbanitzacions previstes en el planejament vigent dels 22 municipis de la Costa Brava, que es deixi sense protecció tres sectors de Blanes i que es deixi al marge d'aquest PDU el potencial de creixement excessiu als municipis de Palafrugell, Palamós, Castell Platja d'Aro, Calonge, Castelló d'Empúries i altres 

Així, SOS Costa Brava valora positivament la confirmació de la desclassificació del sector Aiguafreda, a Begur, de la Cala Morisca, a Tossa de Mar, i de nombrosos sectors urbanitzables a Begur, Pals, Lloret i a altres indrets del litoral i la preservació de Pola Giverola, a Tossa de Mar, de la part considerada Espai d'Interès Natural de les muntanyes de Begur i de la Cala Banys, a Lloret. Però, alhora, lamenta que no afronti en la seva totalitat el problema de les prop de 250 noves urbanitzacions previstes en el planejament vigent dels 22 municipis costaners, que es deixi sense protecció tres sectors de Blanes i que es deixi al marge d'aquest PDU el potencial de creixement excessiu als municipis de Palafrugell, Palamós, Castell Platja d'Aro, Calonge i Castelló d'Empúries. En aquests darrers cinc municipis està previst que s'hi construeixin 9.234 habitatges nous. 

SOS Costa Brava considera que són insuficients les limitacions al creixement urbanístic previst a Cadaqués, Pals i Begur i que es torna a permetre l'edificació d'una zona hotelera que s'havia desclassificat a l'Escala.  

A més, entre d'altres limitacions del PDU, es queixen que no ha abordat la problemàtica derivada de la sobreexplotació dels aqüífers i de la manca d'aigua, no garanteix la preservació de la integritat dels boscos i espais forestals del litoral i no salvaguarda tots els hàbitats d'interès comunitari de pineda mediterrània i hàbitats dunars. 

La propera campanya que ha anunciat SOS Costa Brava pretén aconseguir la protecció integral dels darrers retalls de boscos a primera línia de mar en les cales ja urbanitzades i evitar així la progressiva destrucció de la pineda la Fosca de Palamós, la muntanya de Sant Sebastià a Llafranc, la pineda i riera del Canadell a Calella de Palafrugell, la pineda i front de mar de Platja d'Aro a la desembocadura del Ridaura, Tamariu Riera de Santa Maria del Llor, els polígons d'Aigua Xelida, la franja del litoral entre Port de la Selva i Llançà i la cala d'Es Calders a Cadaqués. 

Per tirar endavant les seves campanyes, SOS Costa Brava recull aportacions econòmiques amb les quals fa front a les despeses dels seus litigis administratius i judicials. El 2020 aquestes despeses poden pujar prop de 70.000 euros. El lema per demanar aquestes aportacions és "Junts podem salvar la Costa Brava". 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada