dijous, 24 de setembre del 2020

Rafael Amela

Necrològica de Rafael Amela apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 7 de desembre de 1980

Necrològica de Rafael Amela apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 7 de desembre de 1980

--

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 24 de setembre de 1903 neix a Cinctorres (Ports) l'anarcosindicalista Rafael Amela 

Hospitalitzat a Terrassa (Vallès Occidental), el 9 de febrer de 1939, encara convalescent, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental davant l'avanç de les tropes franquistes arran de les fites fronteres. Internat en un camp de concentració, dels que havia establert el Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, va ser enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers per a fer feina a l'agricultura del País del Loira 

Rafael Amela: El 24 de setembre de 1903 neix a Cinctorres (Ports, País Valencià) l'anarcosindicalista Rafael Amela.  

Quan el cop militar de juliol de 1936, s'enrolà per lluitar el feixisme i el 2 d'octubre de 1938 va ser ferit al front de l'Ebre.  

Hospitalitzat a Terrassa (Vallès Occidental), el 9 de febrer de 1939, encara convalescent, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental davant l'avanç de les tropes franquistes arran de les fites fronteres. Internat en un camp de concentració, dels que havia establert el Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, va ser enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a fer feina a l'agricultura del País del Loira.  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'integrà en la Confederació Nacional del Treball en l'Exili (CNT-AIT) i s'instal·là a Miramàs (Boques del Roine, Provença-Aups-Còsta d'Azur, Occitània), on fou membre de la seva Federació Local cenetista a partir del mes de març de 1948 fins a la seva mort.  

Malalt, després de nou mesos de patiment i d'haver estat operat en diverses ocasions, Rafael Amela va morir el 10 de novembre de 1980 a Miramàs.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada