dijous, 24 de setembre del 2020

Montserrat Barta Prats



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 24 de setembre de 1906 neix a Barcelona la dibuixant i pintora revolucionària en medis llibertaris Montserrat Barta Prats 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental, igual que el seu company, Gumsay, per tornar a Barcelona fugint del govern de Vichy el juny de 1940 

Montserrat Barta Prats: El 24 de setembre de 1906 neix a Barcelona la dibuixant i pintora revolucionària en medis llibertaris Montserrat Barta Prats.  

Estudià en l'escola de Belles Arts de Barcelona. 

En decurs de trobades i activitats revolucionàries a Barcelona va conèixer la que seria el seu company, l'anarquista pintor, dibuixant i cartellista Gumersindo Sainz Morales de Castilla, esmentat incorrectament com a Gumersindo Sainz de Morales ja que signà les seves obres com Sainz de Morales i Gumsay, (Madrid, 12/05/1900-Barcelona, 03/10/1976). 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental, igual que el seu company Gumsay. 

El juny de 1940, fugint de la situació creada a l'hexàgon francès amb la signatura de l'armistici franco-alemany i el govern feixista de Vichy, mostrant com altres artistes la seva oposició a la guerra interimperialista, torna de l'exili i s'estableix de nou a Barcelona amb el seu company Gumsay,, on els investigadors franquistes qualifiquen la vida d'artista de la parella com a "bohèmia". 

En aquells anys es dedicà a la il·lustració de temes infantils i va escriure i il·lustrar ella mateixa alguna narració. Aleshores s'entregà plenament a la pintura de cavallet, practicant el pastel, l'aquarel·la i, finalment, la pintura a l'oli.  

Exposà a les Galeries Costa de Barcelona, seguin noves mostres individuals a Valencia (l'Horta de València, País Valencià), Donostia (Gipuzkoa, País Basc, Euskal Herria, Bilbo (Gran Bilbo, Bizkaia, País Basc, Euskal Herria, Madrid (Madrid, Castella la Nova) i altres ciutats.  

Més endavant, exposà a les Galeries Augusta de Barcelona.  

A més de les seves obres de temàtica infantil s'especialitzà en motius de dansa i coreografia, amb una interessant tècnica de fons incerts, plens de matisos de color i d'audaç efecte plàstics de gran diversitat, com transparències, superposicions, fregats, esquitxades de pintura, en els que els gestos gràcils i les figures dels ballarins es mouen en una dinàmica ingravidesa.  

Quan el 125 aniversari de la fundació del Gran Teatre del Liceu de Barcelona, li van atorgar la medalla de plata pels seus mèrits artístics sobre temes de ballet. 

Deien que la parella es feia amb els ambients de la vida artística barcelonina.  

Tenien el seu estudio i habitatge al carrer Muntaner de Barcelona, número 233. 

Montserrat Barta Prats va morir a Barcelona el 17 de març de 1988. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada