dimarts, 15 de setembre del 2020

Cayetano Isidoro Franco Ortiz


Necrològica de Cayetano Franco Ortiz apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 13 d'octubre de 1974

Necrològica de Cayetano Franco Ortiz apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 13 d'octubre de 1974


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 15 de setembre de 1909 neix a Laroya (Valle del Almanzora) l'anarcosindicalista Cayetano Isidoro Franco Ortiz 

Militant de la CNT-AIT, després de la campanya de Catalunya amb la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola, el 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà, en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia i la Guingueta d'Ix, patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol i al Fort de Montlluís i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a diversos camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Cayetano Franco Ortiz: El 15 de setembre de 1909 neix a Laroya (Valle del Almanzora, Almeria, Andalusia) l'anarcosindicalista Cayetano Isidoro Franco Ortiz. El seu pare es deia José Franco i la seva mare, María del Carmen Ortiz.  

Emigrat a Catalunya, milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Martorell (Montserratí, Baix Llobregat).  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936 s'integrà com a milicià en la «Columna Durruti» i va ser greument ferit al front.  

Després de la campanya de Catalunya amb la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola, el 10 febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya), patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol (Alta Cerdanya) i al Fort de Montlluís (Alt Vallespir, Vallespir) i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a diversos camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier.  

Després s'instal·là a Narbona (Erau, Occitània), on milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili.

Formà part del grup artístic «Cultura y Solidaridad», que participava en les gales organitzades pel Moviment Llibertari de Narbona. La seva companya fou María Cano.  

Malalt, Cayetano Franco Ortiz va morir el 27 d'abril de 1974 al Centre Hospitalari Hôtel-Dieu de Narbona i fou inhumat dos dies després. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada