Les petites empreses turístiques de la Costa Brava perden el 58% de reserves
Les pimes catalanes del sector turístic deixen d'ingressar 10.300 milions des de principis d'any a causa de la pandèmia del covid-19, segons Pimec
L'aturada turística amenaça de desplomar PIB català en dos dígits aquest any
Experts alerten que l'efecte "arrossegament" del turisme sobre altres activitats és molt gran
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Lloret de Mar/Blanes (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 01/07/2020.- Segons un despatx de l'agència EFE les pimes catalanes del sector turístic han deixat d'ingressar 10.300 milions des de principis d'any com a conseqüència de la caiguda del nombre de visitants estrangers per la pandèmia de coronavirus-19, segons una enquesta de la patronal Pimec; la demarcació de Girona, aquestes empreses han perdut el 58% de les reserves. Així es desprèn d'una enquesta sobre el sector del turisme elaborada per la patronal catalana de les petites i mitjanes empreses, que es va presentar ahir divendres i en la qual es recull una caiguda del 69% de turistes estrangers pel que fa a l'any anterior, que s'ha registrat en tots els mesos del que va de 2020.
Aquesta pèrdua estimada d'ingressos de 10.300 milions s'ha calculat tenint en compte la despesa mitjana per turista estranger durant 2019, tal com ha explicat en roda de premsa el gerent de l'àrea institucional de Pimec, Ángel Hermosilla. Segons el gerent, els hotels han tingut un 39 per cent d'activitat al juliol i a l'agost baixarà al 31 per cent, mentre que en els restaurants ha estat del 60 per cent al juliol i es reduirà al 20 per cent, d'acord amb l'enquesta. Es tracta, ha afegit, dels tipus d'establiments que més pateixen un retrocés en l'activitat i que més ocupació generen.
L'enquesta també indica que aquest 2020 només s'ha ofert el 15 per cent de les places hoteleres de la totalitat del parc, ja que només ha reobert un 26,7 per cent dels establiments, segons els càlculs de la patronal.
Així i tot, el turisme rural és el que millor està aguantant la crisi en tant que al juliol ha tingut una ocupació del 90 per cent respecte al 2019, mentre que altres establiments com els apartaments han registrat una caiguda molt més brusca en situar-se en un 22% d'ocupació.
Així mateix, al Principat de Catalunya s'ha produït un 60 per cent d'anul·lacions de les reserves per al mes de juliol, fet que dona «una dimensió de la mida de la tragèdia del sector», segons ha detallat el secretari general de Pimec, Antoni Cañete.
Més impacte a la demarcació Girona
Aquesta anul·lació de reserves ha tingut més impacte a les demarcacions de Tarragona i Girona, amb un 62 per cent i un 58 per cent respectivament, mentre que a la de Barcelona el percentatge de reserves anul·lades se situa en el 48 per cent.
Cañete també ha afirmat que la situació actual a conseqüència dels rebrots suposa «el pitjor dels escenaris que s'han produït fins ara» perquè s'ha donat «en plena campanya» turística.
La presidenta de Pimec Turisme, Isabel Galobardes, ha plantejat com a «mesures urgentíssimes» destinades a salvar el sector una ampliació dels ERTOs fins a desembre de 2021 i que aquests no estiguin condicionats a mantenir els llocs de treball durant sis mesos.
També ha demanat que es donin «ajudes directes» a les empreses, que es destini al sector un 25 per cent dels fons europeus i que aquests no estiguin lligats en la seva totalitat a les inversions.
Entre les mesures que ha demanat també es troba una ampliació del període de carència dels crèdits ICO i una reducció de l'IVA del sector al 4%. Galobardes ha reclamat, finalment, un «Pacte de País» per consensuar estratègies per fer front a la crisi.
L'aturada turística amenaça de desplomar PIB català en dos dígits aquest any
La recomanació de diversos Estats europeus de no visitar el Principat de Catalunya aquest estiu, que ha provocat una nova aturada turística, amenaça amb accentuar la caiguda del PIB català per la crisi del covid-19, que ja es presumia històrica i ara pot arribar a superar àmpliament el 10%.
Així es desprèn tant de les previsions financeres que manegen diversos organismes, entre ells el servei d'estudis de BBVA o la Cambra de Comerç de Barcelona, com també de l'anàlisi del govern català, que ja admet en públic que la patacada del PIB serà aquest any més profunda del que s'havia calculat inicialment.
A finals d'abril, el Govern va presentar una primera estimació macroeconòmica del covid-19 i va augurar que la crisi faria caure el PIB català aquest any entre el 7,6 i el 8,8%.
Al presentar aquelles previsions, el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, ha assegurat que caldria remuntar-se "a la Guerra Civil" per trobar un descens d'aquestes característiques.
Malgrat això, el mateix president de la Generalitat, Quim Torra, ja va admetre el passat 11 de juliol que aquestes previsions ja s'havien quedat curtes i va afegir: "Ens aproximarem més als dos dígits (de caiguda) que a un dígit".
Precisament ahir, l'Idescat va estimar que el PIB català es podria haver enfonsat un 20,1% interanual en el segon trimestre de l'any, després de recular un 4,9% en el primer.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada