dissabte, 8 d’agost del 2020

El Conservatori (article de Josep M. Loste)

TRIBUNA DE LLIURE OPINIÓ 

El Conservatori 

Josep M. Loste 

En aquest article en una data d'agost molt tropical vull tractar sobre  el conservatori (Le Conservatoire). No és  cap conservatori de música, sinó  que es tracta  d'una autèntica estructura d'Estat (que bona falta fa  en un país  tan feble com Catalunya), molt necessari per preservar les nostres riqueses  naturals i paissatgístiques. És el Conservatori  del Litoral, a imatge i semblança  del que ja existeix a l'Estat francès  d'ençà  de 1975. 

Doncs bé, com a recordatori, el passat  20 de març de 2020 havia de dur a terme una important Jornada Transfronterera, en el marc incomparable de l'Hotel Bellvédère de Cervera de la Marenda  sobre "Le Conservatoire du Litoral", però va haver de ser ajornada a causa de la Covid-19 i l'estat d'alarma. Ara ja tenim una altra data que cal que tots tingueu a l'agènda, el dilluns  28 de setembre de 2020.  

En aquest  sentit, l'Estat francès va crear el 1975 "Le Conservatoire du Litoral", un organisme públic que té com a missió l'adquisició de terrenys i espais del litoral degradats o amenaçats per la urbanització  per concertir-los en llocs restaurats i ordenats mitjançant racional i consensuada amb socis locals i respectant els equilibris naturals. Cal tenir molt present que el 70% de  les adquisicions  es fan de forma amistosa i acordada. En la jornada de la tardor de 2020 de Cervera de la Marenda, el que es tractaria de debatre amb profunditat, amb experts de l'Estat francès de primera línia, representants d'ajuntaments de la Costa Brava, docents de la Universitat de Girona i membres de SOS Costa Brava la manera més curosa, racional i pedagògica de poder implementar i incloure aquest  organisme en la llei catalana. Cal tenir present que el Conservatori s'ha inclòs dins la Llei de protecció i ordenació del litoral, aprovada a finals del mes de juliol passat al Parlament. Ara la Generalitat té un any per crear l'esmentat Conservatori.   

En aquests moments caldria que els ajuntaments de la Costa Brava féssin els deures,  especialment aquells que encara no tenen Pla Director i, en general, que s'intentés racionalitzar els espais naturals i les riqueses feréstegues del nostre magnífic litoral -la millor publicitat de cara al futur per atreure un turisme  sostenible i de qualitat d'arreu d'Europa- perquè  no es torni a produir les atzagaiades del anys 60, 70 i 80 del segle passat, en el nostre patrimoni col.lectiu de la nostre estimada i única Costa Brava catalana.  

Recordeu que el proper 28  de setembre a Cervera de la Marenda, a la Catalunya Nord, ens hi juguem l'inici de la planificació d'un  turisme possible i alternatiu amb tots els ets i uts. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada