dissabte, 8 d’agost del 2020

Manifest per una Escala lliure d'aeròdroms, amb xerrada informativa avui al camp dels Pilans

La zona on es projecta l'aeròdrom de l'Escala
La zona on es projecta l'aeròdrom de l'Escala
Avui dissabte, a les 19:00h, acte informatiu 'Per una Escala lliure d'aeròdroms' al Centre Cívic del Camp dels Pilans 

Fòrum l'Escala - Empúries i IAEDEN - Salvem l'Empordà engega una campanya, amb el suport de SOS Costa Brava, en contra d'un projecte per fer un aeròdrom a l'Escala 

L'Ajuntament ha emès un informe sobre aquesta iniciativa privada del projecte per realitzar als camps dels Comuns de les Corts, que està en tràmits inicials 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 08/08/2020.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, IAEDEN - Salvem l'Empordà i el Fòrum l'Escala - Empúries, amb el suport de la plataforma SOS Costa Brava, han endegat una campanya en contra de la construcció d'un aeròdrom als camps dels Comuns de les Corts, a l'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) i demanen que es retiri.  

El projecte està en fase de consultes prèvies a l'avaluació ambiental i l'Ajuntament ja ha emès un informe.

Aquesta iniciativa privada es projecta entre el Parc Natural del Montgrí i Baix Ter amb el dels Aiguamolls. Les entitats opositores remarquen també que es vol aixecar en un sòl no urbanitzable "d'interès agrari i paisatgístic" i que un projecte d'aquestes característiques "no es compatible amb aquests usos". Alerten, a més, de la necessitat de conservar els espais protegits dels Parcs Naturals dels quals l'Escala i Empúries forma part i de les "afectacions" per contaminació acústica que pot tenir un equipament d'aquestes característiques. També recorden que l'aeròdrom de Viladamat (Baix Ter, Terraprim, Alt Empordà, comtat d'Empúries) es troba a només 4 quilòmetres de distància. 

"El canvi climàtic és una realitat i les conseqüències seran molt greus. Ara toca fer projectes que minimitzin el risc i mitiguin els gasos d'efecte hivernacle", insisteixen. Per això, les dues entitats empordaneses --amb el suport de SOS Costa Brava-- han endegat una campanya d'oposició al projecte --Per una Escala lliure d'aeròdroms-- amb una xerrada informativa al Centre Cívic del Camp dels Pilans de l'Escala, no gaire lluny dels Comuns de les Corts, aquest dissabte a les set de la tarda i una recollida de signatures al seu web [https://iaeden.cat/aerodrom_lescala/]. 

En el manifest de les adhesions detallen que el projecte en tràmit preveu unes 600 operacions anuals, que es concentrarien "amb més intensitat" a l'estiu, amb un màxim de 60 vols al dia i la construcció d'una pista de 572 metres de longitud i 18 d'amplada, envoltada d'una franja de vol de més de 600 metres. L'equipament també contempla una plataforma per a l'estacionament d'aeronaus de gairebé 3.000 metres quadrats i un hangar amb capacitat per a 15 avions, entre d'altres serveis. El manifest assegura, a més, que l'aeròdrom seria per a ús dels socis, l'escola de vol i els propietaris de les aeronaus. 

"Creiem que aquesta activitat no s'hi escau" 

El regidor d'Urbanisme, Josep Bofill, segons l'agència de notícies, diu que el projecte es troba en una fase molt inicial i que està en mans del Departament de Medi Ambient de la Generalitat. Segons Bofill, el promotor privat va presentar la petició a l'Ajuntament i aquest ho va trametre a la l'Oficina Territorial d'Acció i Avaluació Ambiental. "Com que es troba entre dos parcs, el Departament ens demana informació a les parts afectades", detalla. 

En el seu informe, l'Ajuntament detalla les característiques de la zona on es pretén ubicar, que l'espai té un important valor agrícola i que "exerceix de corredor ecològic entre els dos parcs". "La nostra posició no és de xoc frontal però creiem que aquesta activitat no s'escau en aquest lloc", exposa Bofill, segons l'ACN. 

-- 

MANIFEST PER UNA ESCALA LLIURE D'AERÒDROMS 

A l'Escala s'està tramitant un projecte d'aeròdrom permanent, d'ús restringit i especialitzat. El tipus de tràfic d'aquest aeròdrom seria per a l'ús dels socis de l'Aeroclub de l'Escala, l'escola de vol i els propietaris de les aeronaus. Les aeronaus habituals seran monomotors d'hèlix lleugers i ultralleugers. El potencial de l'equipament preveu unes 6000 operacions anuals, que es concentrarien amb més intensitat a l'estiu amb un màxim de 60 vols al dia. 

Per això, cal la construcció d'una pista de terra natural compactada de 572 metres de longitud i de 18 metres d'ample, envoltada d'una franja de vol amb una dimensió final de 632 metres de longitud i 60 d'ample. S'inclou també en el projecte una plataforma d'estacionament per aeronaus d'uns 2873 m2 també de terra natural compactada. Es planifica també un hangar amb capacitat per unes 15 aeronaus, de dimensions 90 metres de llarg per 12 metres d'ample i una casa club de 460m2, i 6 metres d'alçada màxima, on es donaran els serveis bàsics als clients/socis amb una zona d'aparcament per a 57 cotxes. 

El projecte es realitza en un sòl no urbanitzable de protecció agrícola i paisatgística segons el Pla Territorial Parcial de Comarques Gironines. El projecte es troba a 80 metres del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, en una zona important de connexió ecològica entre aquest parc i el Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. 

La IAEDEN-Salvem l'Empordà i el Fòrum l'Escala Empúries, amb el suport de SOS Costa Brava, considera que: 

L'Escala té un terme municipal reduït i li queda poc espai no urbanitzat. L'aeròdrom està situat en una àrea de sòl no urbanitzable d'interès agrari i paisatgístic que cal conservar. El projecte d'aeròdrom no és compatible amb aquests usos. 

L'Escala forma part del Parc Natural del Montgrí, Baix Ter i Illes Medes i el seu futur passa per conservar aquests espais protegits. La conservació dels espais naturals són garantia de benestar, salut, funcionalitat ecològica i futur. 

El projecte d'aeròdrom té unes afectacions d'elevat abast per la contaminació acústica i per l'ocupació d'espai aeri. Viladamat té un aeròdrom i es troba a 4 km de distància del projecte de l'Escala. El servei ja està garantit i no cal seguir ocupant l'Empordà de manera insostenible amb nous aeròdroms. 

El canvi climàtic és una realitat i les conseqüències seran molt greus. Ara toca fer projectes que minimitzin el risc i mitiguin els gasos d'efecte hivernacle. 

Per tot plegat, demanem la retirada del projecte d'aeròdrom de l'Escala. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada