divendres, 5 de juny del 2020

Víctor Mulet Mur

Necrològica de Víctor Mulet Mur apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 9 d'abril de 1985

Necrològica de Víctor Mulet Mur apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 9 d'abril de 1985



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST

El 5 de juny de 1903 neix a Flix l'anarcosindicalista Víctor Mulet Mur

Militant ferroviari de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat en diversos camps de concentració

Víctor Mulet Mur: El 5 de juny de 1903 neix a Flix (Ribera d'Ebre) l'anarcosindicalista Víctor Mulet Mur --algunes fonts citen erròniament el segon llinatge com Vergés--. El seu pare es deia Víctor Mulet i Rosa Mur.

Ferroviari de professió, milità en la Federació Nacional de la Indústria Ferroviària (FNIF) de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) a Catalunya.

En 1936 fou membre del Comitè de Defensa de Montcada i Reixac (Vallès Occidental) i entre maig i octubre de 1937 exercí de regidor del Consell Municipal d'aquesta població.

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i va ser internat en diversos camps de concentració.

Durant l'Ocupació alemanya participà en la Resistència enquadrat en França Lliure.

Visqué a la zona de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània) i en 1960, arran de la reunificació confederal en l'exili, va ser nomenat, junt amb Eduard Pons Prades, secretari de Cultura i Propaganda de la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili a Carcassona (Aude, Occitània).

Després de la mort del dictador Francisco Franco, retornà al Principat de  Catalunya, però s'hi va sentir un estranger i retornà a Occitània.

La seva companya fou Pilar Font.

Víctor Mulet Mur va morir el 20 de febrer de 1985 al seu domicili de Quilhan (Aude, Occitània).

La seva filla, Pilar Mulet Font, i el seu fill, Víctor Mulet Font, són també militants llibertaris i esperantistes.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada