L'any passat el Vaticà castigà mossèn Tomàs Pons, membre de la secta Opus Dei, a no trepitjar l'Escala, Vilobí d'Onyar, Arbúcies, les Preses, Adri, Siurana i Biert a causa d'abusar de menors
L'antic rector no pot exercir de mossèn de manera pública
Tampoc pot administrar els sagraments i hauria d'haver demanar perdó a les víctimes dels seus actes de pederasta, cosa que es desconeix si ha fet
L'Opus Dei no va voler dir res (el capellà havia actuat al seu col·legi de Bell-lloc del Pla)
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 10/05/2020.- El passat setembre vàrem llegir a la premsa convencional que hi havia un paquet de mesures canòniques contra mossèn Tomàs Pons --membre reconegut de l'Opus Dei--, que va ser rector de Vilobí d'Onyar (la Selva, comtat de Girona) durant 33 anys. Després d'analitzar la investigació de les denúncies d'abusos sexuals a menors encarregada pel Bisbat de Girona quan el diari ARA va destapar el cas, el Vaticà ha imposat a l'exrector que no podrà exercir de capellà de manera pública, no podrà administrar el sagrament de la penitència i haurà de demanar perdó a les víctimes. Així mateix, el Vaticà ha establert, tal com va avançar l'ARA dissabte, que no pot mantenir cap tipus de contacte amb menors ni pot visitar les poblacions de les comarques gironines on ha exercit de capellà: l'Escala, Vilobí d'Onyar, Arbúcies (Baix Montseny, les Guilleries, la Selva, comtat de Girona), les Preses (la Garrotxa, comtat de Besalú), Canet d'Adri (Gironès, comtat de Girona), Siurana (Alt Empordà, comtat d'Empúries) i Biert (Canet d'Adri).
En altres ocasions, el Vaticà ha reduït capellans a l'estat laïcal, la qual cosa significa que deixen de ser mossens. En el cas de l'antic rector de Vilobí d'Onyar, continuarà sent capellà però no podrà exercir de manera pública. És a dir, pot fer missa per a ell mateix però no públicament i, per tant, tampoc pot predicar, confessar ni casar.
Segons va informar en un comunicat, el Bisbat de Girona fa un seguiment de l'execució i el compliment de les mesures canòniques que va decretar la Santa Seu el 7 d'agost de 2019 i que va donar a conèixer a primers de setembre de l'any passat. Pel que fa a l'etapa que mossèn Tomàs va exercir al col·legi Bell-lloch del Pla de Girona --de l'Opus Dei--, la institució ha assenyalat que era una activitat deslligada a la Diòcesi gironina i, per tant, desvinculada de la mesures adoptades pel Vaticà.
El Bisbat també va presentar una còpia de la investigació a la Fiscalia de Girona, que va arxivar les diligències perquè havien prescrit. En total la comissió encarregada d'estudiar el cas va rebre 12 denúncies.
A principis de 2019 el diari ARA va publicar que aquest mossèn, que va ser rector de Vilobí d'Onyar durant 33 anys, hauria abusat sexualment de diferents menors entre els anys 1960 i 1990. Les víctimes van denunciar que el sacerdot els havia fet tocaments en diferents parts del cos, com els genitals o les cuixes, i que els mirava mentre es dutxaven. Després de fer-se públic, el Bisbat de Girona va encarregar una investigació a una comissió diocesana que es va posar en contacte amb les víctimes, va analitzar els fets denunciats i en va enviar els resultats al Vaticà. El mossèn, que té 91 anys, està retirat i viu en una residència sacerdotal.
Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, una informació de ressò a nivell d'Estat, l'antic rector de Vilobí d'Onyar acusat d'abusos sexuals no podrà fer de capellà de manera pública ni anar als pobles on va exercir el seu ministeri. El 4 de febrer de 2019, el Bisbat de Girona va posar en marxa la comissió diocesana encarregada d'estudiar els suposats abusos a menors i va recollir més d'una dotzena de denúncies.
El 29 de març, van enviar les actes a la Congregació per a la Doctrina de la Fe (antiga Inquisició) del Vaticà que ara ha resolt imposar mesures canòniques al capellà. El Vaticà li prohibeix totalment l'exercici públic del ministeri, veta que pugui mantenir qualsevol tipus de contacte amb menors i, a més, l'obliga a demanar perdó a les víctimes. El mossèn, que aquest any ha complert 92 anys, l'any passat encara vivia en una residència sacerdotal.
El 29 de març de 2019 el Bisbat de Girona va enviar al Vaticà i a la fiscalia les actes de la investigació sobre els suposats abusos a menors perpetrats pel mossèn Tomàs Pons durant la qual van recollir la denúncia de més d'una dotzena de víctimes. La Fiscalia va arxivar les diligències perquè havien prescrit però el passat agost la Congregació per a la Doctrina de la Fe del Vaticà ha resolt imposar mesures canòniques al mossèn.
Prohibició vaticana de tenir qualsevol contacte amb menors
En concret, segons va fet públic el Bisbat de Girona, es prohibeix totalment a l'antic rector de Vilobí d'Onyar l'exercici públic del ministeri, això vol dir que no podrà fer missa, ni predicar, ni administrar sagraments. A més, el Vaticà veta que el capellà, tingui qualsevol tipus de contacte amb menors.
La decisió del Vaticà també consisteix en prohibir al mossèn que visiti les poblacions on va exercir el seu ministeri. Totes són parròquies de les comarques gironines: Vilobí d'Onyar, Arbúcies, l'Escala, les Preses, Canet d'Adri, Biert i Siurana. El capellà també va estar vinculat a l'escola Bell-lloc del Pla a Girona però fonts del Bisbat assenyalen que era una activitat deslligada a la diòcesi i, per tant, desvinculada de la mesures adoptades pel Vaticà.
Finalment, el Vaticà li imposa que resideixi allà on determini el bisbe, que porti una vida "de penitència i oració" i que demani perdó a les víctimes. El Bisbat va comunicar personalment al capellà aquestes mesures i havia resolt que es faci un seguiment per assegurar que es compleixen. Tot i això, el delegat episcopal de mitjans de comunicació del Bisbat de Girona, Xavier Roca, va assenyalar que no poden concretar de quina manera demanarà perdó als denunciants. De tot això han passat molts mesos i el Bisbat encara no ha explicat res del que s'ha procedit a nivell eclesiàstic.
"El Bisbat de Girona renova, una vegada més, la seva condemna a qualsevol tipus d'abús, en línia amb el pensament i la praxi del papa Francesc", va concloure el comunicat.
El 4 de febrer de 2019, el Bisbat de Girona havia posat en marxa la comissió diocesana encarregada d'investigar els suposats abusos a menors comesos per l'antic rector de Vilobí d'Onyar i altres parròquies de la Diòcesi. La van integrar un capellà, un assistent i una psicòloga. La comissió de caràcter intern va fer entrevistes a testimonis que van aparèixer als mitjans de comunicació i a d'altres persones afectades o relacionades amb els fets.
Els abusos sexuals a menors denunciats per les víctimes es repartien entre Vilobí d'Onyar (on el rector va muntar un casal d'estiu i va condicionar un gimnàs al costat de la rectoria), l'escola Bell-lloc de Girona (on el mossèn feia de voluntari a l'oratori), Siurana d'Empordà (on va exercir el ministeri a finals dels anys 50) i altres parròquies, com la de Sant Pere de l'Escala. La majoria dels abusos, això sí, s'estenien entre els anys 60 i 90 del segle passat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada