diumenge, 11 de novembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: L'11 de novembre de 1992 mor a Carpentràs l'anarcosindicalista Idilio Girón García.

Necrològica d'Idilio Girón García apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 16 de febrer de 1993
Necrològica d'Idilio Girón García  en el periòdic tolosà Cenit 
Durant la Retirada de principis de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental ferit en un braç i va ser hospitalitzat. Va ser enviat a diverses Companyies de Treballadors Estrangers.  


 
Idilio Girón García:   
L'11 de novembre de 1992 mor a Carpentràs (Valclusa , Provença-Aups-Còsta d'Azur, Occitània) l'anarcosindicalista Idilio Girón García. Havia nascut cap el 1915 a Bujalance (Campiña de Còrdova, Còrdova, Andalusia).
Començà a militar molt jove en el moviment llibertari del seu poble natal.
Durant la Guerra Civil lluità al front de l'Ebre en unitats no confederals.
Durant la Retirada de principis de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental ferit en un braç i va ser hospitalitzat. Va ser enviat a diverses Companyies de Treballadors Estrangers (CTE) i realitzà feines forestals (llenyataire, carboner, fent pistes, etc.).
Durant l’Ocupació es va unir a la Resistència i esdevingué responsable d'un grup francoespanyol del maquis finalment enquadrant en l'Exèrcit francès. Amb la derrota dels alemanys, se li va demanar realitzar instrucció militar als nous reclutes, però rebutjà l'oferta pel seu antimilitarisme.
El març de 1945 va ser desmobilitzat i s'integrà en la vida civil. S'establí a Carpentràs, on treballà de llenyataire i milità en la Federació Local de la Confederació Nacional del Treball en l’Exili (CNT-AIT). En diferents ocasions fou delegat de Carpentràs en plens regionals i departamentals confederals. Destacà en tasques d'organització (comicis, mítings, gires, representacions teatrals, etc.).
Al morir deixà companya, Josefina, i un fill. Els seu germà Aurelio Girón García també va ser militant llibertari.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada