dimecres, 28 de novembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 28 de novembre de 1917 neix a Montsó l'anarcosindicalista José Dueso Montaner

Confeccionant el periòdic Atalaya. D'esquerra a dreta: José Dueso, Antoni Téllez, Fernando Gómez Peláez, José Muñoz i Molinos (1958). 
En el decurs de la Retirada de principis de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu per la Cerdanya i fou tancat al camp de concentració de Vernet de l’Arièja  


José Dueso Montaner:   
El 28 de novembre de 1917 neix a Montsó (Cinca Mitjà, Osca, Aragó) l'anarcosindicalista José Dueso Montaner.
En 1936 pogué fugir de la zona ocupada pels militars facciosos a zona republicana. Durant la guerra treballà per a la revolució col·lectivista autogestionària a Montsó i a Catalunya i lluità al front d'Aragó.
En el decurs de la Retirada de principis de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu per la Cerdanya i fou tancat al camp de concentració de Vernet de l’Arièja (Occitània).
A l'Alliberament, restà durant mesos en un sanatori per recuperar-se de les penalitats passades.
Aprengué dibuix industrial, alhora que aconseguia una rica cultura. Cap al 1950 s'establí a París (Illa de França). En 1952 va ser nomenat membre del Comitè Regional de la Confederació Nacional del Treball en l’Exili (CNT-AIT) de la regió parisenca. En aquesta època va ser amic i col·laborador del guerriller llibertari Francesc Sabaté Llopart (Quico).
Entre 1957 i 1958, amb Fernándo Gómez Peláez, de qui serà amic íntim, va ser l'ànima de la revista mensual parisenca Atalaya. Tribuna confederal de libre discusión. S’assenyala que el to crític d'aquesta publicació va provocar la certa irritació en el Secretariat Intercontinental (SI), màxim òrgan de la CNT-AIT d'Espanya en l'Exili, que va bloquejar la seva aparició després de set números. Atalaya representava la primera expressió pública de descontent militant dirigit especialment vers el secretari general del SI, Germinal Esgleas, i les seves posicions allunyades del Subcomitè Interior de la CNT que col·laborava amb el Govern de la República en l’Exili, el PSOE i la UGT. En aquest sentit Esgleas fou substituït l'agost de 1958 per Roque Santamaría, accelerant un acostament entre les fraccions escindides de la CNT-AIT que va concloure en el Congrés de 1961 de Lemòtges (Alta Viena, Llemosí, Occitània), anomenat «Congrés de la Reunificació» de la CNT. El maig de 1936 hi havia hagut a Saragossa ja el primer «Congrés de la Reunificació», que va ser entre la CNT-AIT i els Sindicats d’Oposició.
José Dueso Montaner va morir el 29 d'octubre de 1965 a l'hospital de Gonesse (la Val-d'Oise, Illa de França).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada