dimecres, 26 de setembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 26 de setembre de 1973 mor a Tuïr l'anarcosindicalista Anselm Roldós Planas

Necrològica d'Anselm Roldós Planas publicada en el periòdic tolosà "Espoir" del 23 de desembre de 1973
Necrològica d'Anselm Roldós Planas publicada en el periòdic tolosà Espoir
Havia nascut cap el 1886 a Calonge.  
En 1932 era membre de la comissió organitzadora del Sindicat de Pagesos de Calonge de la CNT-AIT
En el decurs de la Retirada de principis de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i va ser internat al camp de concentració de Sant Cebrià de Rosselló. 


Anselm Roldós Planas:   
El 26 de setembre de 1973 mor a Tuïr (Aspres, Rosselló) l'anarcosindicalista Anselm Roldós Planas, deixant vídua i fills. Havia nascut cap el 1886 a Calonge (les Gavarres, Baix Empordà).
Quan era molt jove s'afilià, ben igual que el seu germà petit Lluís, a la Confederació Nacional del Treball (CNT), havent de planar cara a cacics.
En 1932 era membre de la comissió organitzadora del Sindicat de Pagesos de Calonge de la CNT-AIT.
El novembre de 1936 va ser nomenat regidor municipal de Calonge i el desembre presidí l'assemblea que establí les bases organitzatives de la col·lectivitat local, de la qual va ser nomenat responsable del seu comitè.
En el decurs de la Retirada de principis de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu i va ser internat al camp de concentració de Sant Cebrià de Rosselló (Costa Sorrenca, Rosselló).
Posteriorment s'establí a Aisinas (Gironda, Nova Aquitània, Occitània), on treballà junt als seus fills i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili. Fou delegat per Aisinas al II Congrés del Moviment Llibertari Espanyol (MLE) i de la CNT-AIT en l’Exili que se celebrà en 1947 a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània).
Quan es va jubilar s'instal·là a Tuïr, on hi tenia fills, i continuà militant, juntament amb el seu germà Lluís, en la CNT-AIT local en l’Exili.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada