dimecres, 26 de setembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 26 de setembre de 1904 neix a Alcaine l'anarcosindicalista Cipriano Tomeo Adán

Necrològica de Cipriano Tomeo Adán apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 4 de setembre de 1990
Necrològica de Cipriano Tomeo Adán  en el periòdic tolosà Cenit
Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), durant la guerra i revolució participà activament en la col·lectivització del seu poble i en fou regidor municipal.  
Al jubilar-se s’establí al Rosselló i va morir el 27 de juny de 1990 a Pià, essent inhumat dos dies després al cementiri d'aquesta localitat, amb el taüt cobert amb la bandera vermella i negra.
 

Cipriano Tomeo Adán:   
El 26 de setembre de 1904 neix a Alcaine (Conques Mineres,Terol, Aragó) l'anarcosindicalista Cipriano Tomeo Adán. Els seus pares es deien Jerónimo Tomeo i Lucía Adán. Feia de pagès i en 1926 va ser sortejat com a recluta per a Àfrica.
Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT), durant la guerra i revolució participà activament en la col·lectivització del seu poble i en fou regidor municipal.
En 1939 passà la frontera del Pirineu i fou internat en diversos camps de concentració.
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista s'instal·là en La Grand Comba (Gard, Occitània), on treballà de miner i milità en la Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili.
Un cop jubilat s'establí amb la seva companya María a Pià, on organitzà la Federació Local de la CNT-AIT en l’Exili, després Sindicat d’Oficis Diversos de l’Exterior cenetista. L’anarquista Pere Peralta García que el conegué en 1948 treballant a les mines de La Gran Comba el descriu com un bon militant anarcosindicalista en la necrològica publicada el 4 de setembre de 1990 a Cenit de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània).
Cipriano Tomeo Adán va morir el 27 de juny de 1990 a Pià (Rosselló, Catalunya Nord) i va ser enterrat dos dies després al cementiri d'aquesta localitat, amb el taüt cobert amb la bandera vermella i negra.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada