dimarts, 18 de setembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 18 de setembre de 1897 neix a Bolonya l'anarquista Armando Malaguti


Armando MalagutiEl 2 d’agost de 1936 marxà, amb Maria Zazzi, en direcció a Barcelona, passant per Perpinyà, com a voluntari i lluità en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso» fins a finals de 1936  





Armando Malaguti:   
El 18 de setembre de 1897 neix a Bolonya (Bolonya, Emília-Romanya) l'anarquista Armando Malaguti. El seu pare es deia Celso Malaguti i la seva mare, Adelaide Rapparini. Treballà en diferents oficis (fuster serrador, venedor ambulant, mecànic, barber).
Destacat militant anarquista de Bolonya, fou perseguit per les esquadres feixistes i en 1923 aconseguí passar a l’hexàgon francpes. S'instal·là a París (Illa de França), on conegué l'anarquista Maria Zazzi, que esdevingué la seva companya. En aquesta època la parella mantingué una estreta amistat amb la família Berneri.
En 1927 Malaguti va ser expulsat i, d'antuvi, marxà a Esch-sur-Alzette (Esch-sur-Alzette, Luxemburg) i després a Seraing (Valònia), on la policia esbrinà que estava subscrit al periòdic anarquista L'Émancipateur.
A Brussel·les (Bèlgica), amb la seva companya, va fer amistat amb els anarquistes russos exiliats Ida Mett i Nicolas Lazarevitx, així com amb Francisco Ascaso i Buenaventura Durruti i l'italià Giulio Manon.
El desembre de 1930 retornà a Luxemburg i restà uns dos anys, abans de marxar a Holanda; en 1933 retornà a Bèlgica, on participà en un congrés a Brussel·les.
El novembre de 1933 s'instal·là novament a París i amb la seva companya conegué l'anarquista ucraïnès Nèstor Makhno i el rus Volin.
El 2 d’agost de 1936 marxà, amb Maria Zazzi, en direcció a Barcelona, passant per Perpinyà (Rosselló), com a voluntari i lluità en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso» fins a finals de 1936 --participà en la batalla de Monte Pelado--.
El gener de 1937 va ser detingut a Lieja (Valònia), on havia marxat per a reclutar milicians per fer costat al moviment llibertari en guerra a la Península.
El febrer de 1938 retornà a la Península, on fou nomenat delegat polític fins al final de la guerra.
Amb falsa identitat, aconseguí arribar al Marroc, a Algèria i, finalment, a Tunísia, on el 20 maig de 1939 va ser detingut i posteriorment expulsat per «complot terrorista contra el cònsol d'Itàlia». Algunes fonts diuen que en aquesta època s'afilià al Partit Comunista Italià (PCI).
Aleshores marxà clandestinament a París, on a finals de 1940 va ser detingut pels nazis.
El 28 de febrer de 1941 va ser lliurat a les autoritats italianes feixistes. Jutjat, va ser condemnat a quatre anys de confinament que purgà a l'illa de Ventotene (Latina, Lacio). La seva companya, Maria Zazzi, intentà reunir-se amb el seu company, però va quedar atrapada el juliol de 1941 a la frontera de Bardonecchia (Torí, Piemont) durant tres dies per qüestions burocràtiques. Un cop aconseguí arribar al seu destí, se li va negar el permís per veure el seu company perquè no eren matrimoni. Ambdós decidiren casar-se per salvar l'entrebanc i testimonis del matrimoni van ser Sandro Pertini i Umberto Terracini.
El 25 de desembre de 1942 Malaguti va ser traslladat a l'illa d'Ustica (Palerm, Sicília) i a començaments de setembre de 1943 al camp d'internament de Renicci (Anghiari, Toscana).
Poc després, el 8 de setembre de 1943, aconseguí fugir-ne i s'integrà en les forces partisanes, participant en els combats de l'Alliberament.
Armando Malaguti va morir el 16 de desembre de 1955 a Bolonya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada