dimarts, 18 de setembre del 2018

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 18 de setembre de 1900 neix a Castiglione dei Pepoli l'anarquista Francesco Gasperini, també conegut com Hector Valli

Francesco GasperiniA finals de l’estiu de 1936, marxà com a voluntari cap a Barcelona passant per Perpinyà, on s'enrolà en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso» i va combatre al front d'Aragó (Monte Pelado, Tardienta, Almudébar i El Carrascal).  





Francesco Gasperini:   
El 18 de setembre de 1900 neix a Castiglione dei Pepoli (Bolonya, Emília-Romanya) l'anarquista Francesco Gasperini, també conegut com Hector Valli. Els seus pares es deien Luigi Gasperini i Elisabetta Marchettini.
El 15 de novembre de 1917 va ser condemnat pel Tribunal Militar de Florència (Toscana) a dos mesos de presó per «deserció del servei» i cap a finals de 1921 va ser acusat d'homicidi i de dos intents d'assassinat, arran d'una topada amb un grup de feixistes el 29 d'agost d'aquell any a Baragazza (Bolonya, Emília-Romanya).
Fugint de la detenció emigrà clandestinament, però el 3 de març de 1923 va ser condemnat a 20 anys de reclusió en rebel·lia a Bolonya (Bolonya, Emília-Romanya).
Cap a finals de 1927, a Seraing (Lieja, Valònia), on es trobava sota la identitat d'Hector Valli, arran de l'assassinat l'octubre d'un feixista italià a Chokier (Flémalle, Lieja, Valònia), va ser detingut, juntament amb l'anarquista Enrico Guadagnini i altres antifeixistes. Tancat a Lieja (Lieja, Valònia), va ser fortament defensat pels exiliats italians que s'oposaren a la seva extradició cap a Itàlia que es deliberava al Tribunal d'Apel·lació local («Afer Baragazza»). Anul·lada l'extradició, perquè els delictes als quals havia estat condemnat pels magistrats bolonyesos eren de naturalesa política, el 19 de novembre de 1929, després de dos anys empresonat, va ser alliberat i posat a la frontera de Luxemburg.
Després d'uns mesos a Differdange (Esch-sur-Alzette, Luxemburg), l'estiu de 1930 les autoritats informaren que es trobava a Drancy (Sena-Saint Denis, Illa de França), al domicili del seu germà Guido, on va romandre fins l'estiu de 1936.
A finals d’aquell estiu, marxà com a voluntari cap a Barcelona passant per Perpinyà (Rosselló), on s'enrolà en la Secció Italiana de la «Columna Ascaso» i va combatre al front d'Aragó (Monte Pelado, Tardienta, Almudébar i El Carrascal).
Quan la Secció Italiana es va dissoldre l'abril de 1937, i després dels fets sagnants de «Maig de 1937», abandonà la Península i retornà a Drancy, on encara era present el maig de 1939, quan el seun germà Guido demanà a la seva germana Iole que s'informés sobre les mesures repressives que les autoritats italianes pretenien adoptar contra els antifeixistes que havien lluitat en la Guerra Civil a la Península.
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista retornà a Itàlia i reprengué la seva militància en el moviment anarquista italià.
Francesco Gasperini va morir el 20 de febrer de 1980 a l'Hospital Sant'Orsola de Bolonya. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada