dimecres, 19 de setembre del 2018

Damià Escuder reviurà a l'exposició de Fires de Girona

El Museu d'Història inaugurarà el 27 d’octubre una mostra sobre un dels primers hippies del país i difusor de la contracultura. 
Va ser promotor experimental de l'LSD, poeta i artista visual, autor també de diverses pel·lícules. 
Uns 200 objectes entre pintures, dibuixos, fotografies i textos. 
La mostra s’inaugurarà el dissabte 27 d’octubre, a les 12 del migdia, i es podrà visitar fins al 10 de març de 2019. L’horari d’obertura és de 10.30 h a 17.30h els dies laborables i de 10.30 h a 13.30 h els festius. L’entrada és lliure i gratuïta. 

  
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 19/09/2018   
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

Damià Escudé a la Fontana d'Or de Girona l'any 1977 
Llegim al Diari de Girona «Jo no visc cap contradicció perquè no soc "una altra cosa" a més del que soc. No soc oficinista ni obrer; soc Damià Escuder». Així s'expressava i es presentava Damià Escuder i Lladó (Sarrià de Ter, 16 d'octubre de 1934-Barcelona, 15 d'agost 2011), una persona que serà objecte d’un reconeixement en gran aquestes Fires de Sant Narcís, ja que el Museu d'Història de Girona li dedica la tradicional exposició de les festes de la ciutat en tribut a un personatge o fet gironí.
La historiadora de l'art i professora de la Universitat de Girona (UdG) Lluïsa Faxedas és la comissària d'una exposició que serà també un rescat i una reivindicació acadèmica de qui «va decidir fer realitat la utopia de viure moltes vides alhora i es va implicar intensament en la política, l’art, la cultura, el pensament o l'espiritualitat, sempre des del compromís amb el seu país, Catalunya, i amb el seu temps».
Damià Escuder. Totes les vides s'inaugurarà el 27 d'octubre i es podrà veure fins al març del 2019. L'exposició s'organitza en 10 àmbits que revisen la trajectòria d’Escuder des del seu naixement en una família d'ideals republicans i catalanistes, a la seva estada a la universitat per estudiar Química i la participació en les primeres accions polítiques, com l’Assemblea del Paranimf o els Fets del Palau, pels quals seria detingut.
També es parlarà del seu pas pel Front Obrer de Catalunya (FOC) i de la seva nova detenció el maig de 1962, que li comportaria ser jutjat i condemnat per «rebel·lió militar» i li faria conèixer la tortura física i passar més d’un any a la presó.
A la sortida de la presó, a banda de començar a estudiar Filosofia, Escuder s'acostarà als cercles de la cultura jove catalana i es convertirà en un dels primers hippies del país, difusor de la nova cultura underground o subterrània, promotor de l’LSD, poeta i artista visual, autor també de diverses pel·lícules.
Aquesta activitat es complementarà amb el seu compromís sociopolític, que el portarà a formar part de l’ADAG i de l'Assemblea de Catalunya, i a participar en les primeres accions ecologistes al país.
L'exposició revisarà la seva evolució espiritual i la seva vivència compartida del cristianisme i el budisme, així com l'interès per altres espiritualitats, sense oblidar el seu catalanisme independentista i universalista.
L'exposició també inclourà un documental de producció pròpia en què es revisa la trajectòria d’Escuder a partir de les intervencions de persones que el van conèixer de prop, com Joan Escuder, Enric Ansesa, Lluís Bosch Martí, Pau Riba, Pepe Ribas, Enrique Sales, Arcadi Oliveras, Josep Florit, Jordi Sobrequés i Lluís Racionero. Igualment, es presentarà el catàleg que comptarà amb textos de Lluïsa Faxedas, Narcís Selles, Jaume Vidal i Jordi Sobrequés, a més d’un recull de textos inèdits del propi Damià Escuder.
El Museu d'Història de Girona va fer el 2016 l'exposició La meva mare es deia Amor, en què es presentava la donació d'una vintena de peces d'Escuder per part d'un particular. Aquell any la UdG va dur a terme unes jornades dedicades a la seva figura, dirigides per Lluïsa Faxedas. 

Uns 200 objectes entre pintures, dibuixos, fotografies i textos  
L'exposició presentarà uns 200 objectes entre pintures i dibuixos, fotografies, textos i poemes, pel·lícules, cartes, articles de premsa i documentació diversa, procedents dels fons familiars i de diverses col·leccions i arxius públics i privats d'arreu del país. A més,  dues obres de Damià Escuder.

Damià Escuder i Lladó  
Va estudiar a la acadèmia Coquard de Girona i a l'Institut de la ciutat. En aquella època jugava a basket. A la universitat va estudiar química amb molt bones notes. Va iniciar l’aventura amb un seu amic per muntar una fabrica de pintures però quan va començar a anar be deixar-la per dedicar-se als seus ideals socials, polítics, filosòfics i catalanistes. Va ser agafat i vilment apallissat a la truculenta comissaria de la Via Laietana de Barcelona cosa que li va produir una contusió renal important. Va ser empresonat durant tres anys entre la presó de la Model de Barcelona, Carabanchel, a Madrid (Castella la Nova,) i la de Sòria (Castella la Vella) pel règim del General Franco per defensar als treballadors, a Catalunya i la democràcia. L'any 2016 l’Ajuntament de Girona va donar el seu nom a un carrer a Domeny.
Resultat d'imatges de Damià Escuder pintura
Obra de l´artista
El seu pintar no té cap model, és personal i expressa els seus pensament, la seva vira, les seves angoixes i les seves experiències. És inqualificable, inconstant i no-definit. Cada quadre o dibuix seu només ell podia dir el que era i el que representava. Des d'uns sant Jordi esotèrics a uns Buda simples però ben estructurats. Des d'una època fosca amb pintures de colors foscos i tètriques a resplendents i de colors brillants. Dibuixos recargolats amb alguna nora i moltes vegades amb Catalunya present en forma d'unes quatre barres a vegades llegobles i altres no. No n'hi ha dos d'iguals. Sèries de Buda, sèries de vaixells víkings amb les quatre barres vermelles a les veles. Murals de gran dimensió al costat de petits quadres amb dibuixos. Veure la seva obra te pot complaure o no, però segur que sortiràs intrigat.
Militant actiu del FOC ideòleg i participant en la seva organització. Va tenir de professor Manolo Sacristan, principal ideòleg del PSUC i del col·lectiu Mientras Tanto. En aquesta època llegia Freud, Jung i altres. Va fer amistat al FOC amb Kiki Abadal, Rodolfo Guerra, Lluís Avilés, Isidre Molas i Josep Maria Picó, tots futurs socialdemòcrates i dirigents del PSC.
Va ser apallissat a la famosa comissaria de la Via Laietana, empresonat a la Model de Barcelona, més tard a Carabanchel, compartint cel·la amb Nicolás Sartorius, i per últim a Sòria amb ja, la condemna definitiva. Anys durs que el marcarien cap al seu activisme político-social-artístic-filosòfic-místic-religiós de síntesi ecologista llibertària.
Va participar activament en l'Assemblea de Catalunya --va continuar una vegada va ser abandonada pels stalinistes (PSUC), nacionalistes burgesos (CDC), democristians (UDC) i socialdemòcrates (PSC)--, va ser l'impulsor i ideòleg de la mateixa, formant al marge la Taula de la Catalunya Vella, participant en activitats de la CNT-AIT els anys 1976-1977 i després a l’ecologisme polític català (Alternativa Verda-MEC). Va rebutjar públicament la dissolució i desaparició de l’Assemblea de Catalunya tant que va seguir fent reunions i conspirant en una sèrie d'activitats independentistes. Va dedicar tot el seu temps a treballar per l'Assemblea de Catalunya alliberat sense sou segons explica el seu amic i artista gironí Lluís Bosch Marti. La Generalitat de Catalunya no el va tenir en compte al repartir arbitràriament la Creu de Sant Jordi.
Mira també:
[http://www2.girona.cat/ca/noticies/-/journal_content/56_INSTANCE_9oNf/11622/5887526?refererPlid=24974]  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada