dimarts, 11 de setembre del 2018

La Societat l'Amistat de Cadaqués recupera l'obra d'Hilarion Brugarolas

Autoretrat de l´artista
Autoretrat de l´artista
L'entitat inaugura una exposició sobre aquest artista barceloní i la seva etapa d'exili a Occitània des de la Retirada de 1939.  
Durant la Guerra Civil estava afiliat en la CNT-AIT i en la Retirada de principis de febrer de 1939 la seva unitat de l’Exèrcit Popular de la República va passar la frontera del Pirineu per la Tor de Querol (Alta Cerdanya), essent tancat al camp de concentració de Sètfonts (Tarn i Garona, Occitània.  


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 11/09/2018   
Cadaqués (Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada).-   

Fill del barri barceloní de Gràcia, Hilarion Brugarolas (1901-1996) va destacar ben aviat dins el món de la pintura.
Durant la Guerra Civil estava afiliat en la CNT-AIT i en la Retirada de principis de febrer de 1939 la seva unitat de l’Exèrcit Popular de la República va passar la frontera del Pirineu per la Tor de Querol (Alta Cerdanya), essent tancat al camp de concentració de Sètfonts (Tarn i Garona, Occitània), passà per les Companyies de Treballadors Estrangers i la Resistència contra l’Exèrcit alemany. Això, però, no el va fer abandonar la seva passió, l’art, que va desplegar amb força ja instal·lat a Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània) des de 1955.
Ara a Cadaqués, la Societat l’Amistat recupera aquesta figura amb una exposició que s’inaugurà ahir dissabte i que es podrà veure fins al 23 de setembre.
En Brugarolas, la llum i el color són eines que donen vida a les formes i continguts de les seves obres dedicades, principalment, als paisatges, les marines, els braus, els bodegons i a l’adversió dels camps de concentració.
Va ser el 1971 quan va exposar al Principat de Catalunya per primer cop des de 1939, a Granollers (Vallès Oriental), on va viure de jove. Vint-i-cinc anys més tard se li va retre un gran homenatge.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada