dimarts, 7 d’agost del 2018

L'imam de Ripoll va mantenir en 2012 almenys quatre entrevistes policials amb guàrdies civils i policies espanyols

Al novembre, diversos mitjans --entre ells el 'Periódico' i 'El País'-- van apuntar que el CNI va tenir contactes amb Es Satty mentre complia condemna a Castelló de la Plana. 'El País' va anar més enllà i va assegurar que era confident dels serveis secrets espanyols, tot i que es desconeixia si havia rebut diners a canvi. Aquestes informacions periodístiques apuntaven que, segons reconeixia el mateix CNI, els contactes formaven part del protocol establert amb els convictes que han mantingut relacions amb jihadistes.  
 
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 07/08/2018   
Ripoll (Ripollès, comtat d’Osona).-   

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies l'imam de Ripoll va complir condemna del 2010 al 2014 per tràfic de drogues a la presó Castelló I, a Castelló de la Plana (Plana Alta, País Valencià). La policia espanyola el va enxampar a Ceuta (Rif) per intentar introduir 121 quilos de haixix però poc després el van traslladar fins a la presó Castelló I per sobreocupació al centre penitenciari de Ceuta. Mentre va estar reclòs, consta en un informe que va mantenir quatre "entrevistes policials".
La primera el 5 d'abril de 2012, la segona el 24 de maig i la tercera el 26 de juny del mateix any. La darrera es va produir el 17 de març del 2014, poques setmanes abans que sortís en llibertat (29 d'abril de 2014). Consta també el número d'identificació dels agents. Dos d'ells tenen lletra al principi (propi de la Guàrdia Civil) i dos més no (habitual a la policia espanyola). Són dades facilitades al jutge Andreu per Institucions Penitenciàries.
Poc després de sortir en llibertat, l'any 2015, arriba a Ripoll (Ripollès, comtat d’Osona) i exerceix com a imam per a la comunitat musulmana Annour, situada al carrer Progrés. A la causa també s'inclou un informe d'Institucions Penitenciàries de la Generalitat on es deixa constància que Abdelbaki Es Satty mai ha estat reclòs en cap centre de Catalunya. 

Relacions de l'imam amb el CNI 
Al novembre, diversos mitjans --entre ells el 'Periódico' i 'El País'-- van apuntar que el CNI va tenir contactes amb Es Satty mentre complia condemna a Castelló de la Plana. 'El País' va anar més enllà i va assegurar que era confident dels serveis secrets espanyols, tot i que es desconeixia si havia rebut diners a canvi. Aquestes informacions periodístiques apuntaven que, segons reconeixia el mateix CNI, els contactes formaven part del protocol establert amb els convictes que han mantingut relacions amb jihadistes.
El passat 6 de març, el director del CNI, Félix Sanz Roldán, va comparèixer a petició pròpia per donar explicacions arran d'aquestes informacions. Una compareixença que es va produir en la Comissió de Secrets Oficials i, per tant, es va fer a porta tancada.
En el mateix informe d'Institucions Penitenciàries es donen més detalls sobre la vida personal de l'imam. Estant a la presó, va explicar que havia arribat a Espanya l'any 1998 i que havia residit a Catalunya, on afirmava tenir coneguts a Barcelona i Tarragona ja que tota la seva família directa estava al Marroc. També va explicar que s'havia casat amb 18 anys al Marroc i va tenir 9 fills. Quan va arribar a l'Estat, però, va iniciar una altra relació amb una dona marroquina que el va deixar de visitar a la presó a partir de juliol de 2011.
En aquest informe consta que va rebre també una transferència de 500 euros procedent de Ceuta però que el centre penitenciari la va retornar per "falta de dades". 

Compra de bombones per Wallapop 
El jutge de l'Audiència Nacional espanyola Fernando Andreu va aixecar parcialment el secret del sumari dels atemptats de Barcelona i Cambrils (Baix Camp), on van morir 16 persones. En les informacions que s'han fet públiques destaca com la cèl·lula es va organitzar per cometre els atemptats. A la casa d'Alcanar (Montsià) havien acumulat nombrós material explosiu i també s'incorporen imatges dels joves manipulant els explosius i la transcripció de converses on amenacen amb matar i van proclamen enaltint Al·là.
Els investigadors van poder descobrir un telèfon mòbil entre les runes i recuperar la informació. Sospiten que era propietat de Hichamy tot i que el feien servir d'altres membres. S'havia activat al juliol i tenia com a única finalitat fer cerques sobre fabricació d'explosius i també s'hi havia descarregat l'aplicació Wallapop, que permet compres i ventes de particulars a través d'Internet.
Els investigadors han confirmat que part de les bombones de butà acumulades a Alcanar (un total de 106) s'havien adquirit a particulars de la zona límit entre Catalunya i el País Valencià.
Objectius: de Barcelona a París
Entre la runa també van recuperar una càmera Cànon amb imatges de fotografies i vídeos. Entre ells, constaven fins a 48 fotografies dels voltants de la Torre Eiffel de París (Illa de França), preses el 12 d'agost, pocs dies abans d'atemptar a Barcelona i Cambrils. Són imatges dels accessos i dels voltants del monument. Això fa que els investigadors afirmin que París també estava entre els seus objectius. 

'Els mujaidins de Ripoll' 
De les gravacions també es desprèn que els joves entre sí s'anomenaven "Els mujahidins de Ripoll". En un context islàmic, és un terme que s'atribueix a les persones que fan la jihad.
Altres elements que la policia va trobar a les restes de la casa d'Alcanar després de l'explosió hi ha una foto de carnet de l'imam de Ripoll (mort per la deflagració) on al revés constava escrit amb àrab: 'Soldat dels soldats de l'Estat Islàmic. El que ve es més astut, i ordeno: Espereu! Jo també soc dels que esperen'. 

Casa ocupada a Gombrèn 
Segons consta al sumari, almenys dos dels integrants de la cèl·lula terrorista haurien ocupat una casa de tres plantes al municipi de Gombrèn, a pocs quilòmetres de Ripoll. Veïns del municipi van testificar que després de la mort del seu propietari, l'immoble hauria estat ocupat entre octubre de 2016 i maig de 2017 i s'hi hauria vist accedir, entre d'altres, a Younes Abouyaaqoub, el conductor de la furgoneta utilitzada a les Rambles de Barcelona que treballava en una empresa del mateix municipi. També s'hi van trobar les empremtes dactilars de Houli Chemal, ferit a l'explosió de la casa d'Alcanar i actualment a la presó.
A l'escrit, també es detalla que el mateix dia de l'atemptat o l'endemà algú va entrar a la fàbrica on treballava Younes Abouyaaqoub trencat el vidre d'una finestra. Segons el responsable de l'empresa, qui va entrar coneixia el lloc perquè va accedir a l'habitació on hi havia les claus per entrar a la resta de dependències. Els fets es van produir quan l'empresa estava tancada per vacances i no es va trobar a faltar res.
Una altre de les informacions que apareixen al sumari és que el germà de Younes Abouyaaqoub, Hicham, i dos joves més van ser seguits pels Mossos d'Esquadra durant uns dies després que el 2 de febrer de 2018, mig any després dels atemptats, lloguessin tres uniformes de policies amb armilles antibales. El seguiment, que va coincidir amb la celebració de diversos carnavals a pobles i ciutats catalanes, va finalitzar després que el cos policial no veiés els tres nois disfressats de policies en cap moment ni realitzant cap delicte. 

Una comanda de més de 200 litres de peròxid d'hidrogen 
Durant els dies posteriors als atemptats, la minuciosa inspecció de la unitat científica dels Mossos d'Esquadra va servir per situar els integrants de la cèl·lula a la casa d'Alcanar. Les seves empremtes eren en tot tipus de documentació i objectes que els terroristes feien servir per preparar explosius, com petits fragments de cinta aïllant, piles, petards o llumins.
També es van trobar documentació diversa, entre la que destaca la comanda per part de Said Ibn Aizza, un dels detinguts dies després a Vinaròs (Baix Maestrat, País Valencià), d'una dotzena de bidons de vint litres -240 litres en total- de peròxid d'hidrogen. La va fer pocs dies abans de l'atemptat, el 27 de juliol, a l'empresa La industrial Sabonera, amb seu a Tortosa (Baix Ebre).
Aquest component s'utilitza normalment a la industria com a substitutiu del clor o del lleixiu, però és també habitual en la fabricació d'explosius. El peròxid d'hidrogen va ser un dels principals ingredients de les bombes de l'11-M als trens de Madrid (Castella la Nova) i també a la bomba del metro de Londres de l'any 2005. 

Recorregut des de la Rambla fins a Zona Universitària 
El sumari també reconstrueix el recorregut del conductor de la furgoneta, Younes Abouyaaqoub, des de la Rambla fins que va ser abatut pels Mossos a Subirats (Alt Penedès). A les 18:21 hores del dia dels atemptats va arribar a la Zona Universitària de Barcelona i, amb una arma blanca, va abordar a Pau Pérez clavant-li una punyalada mortal i va sostreure el seu vehicle. Minuts més tard, cap a les 18:45 hores, va envestir un control dels Mossos d'Esquadra ubicat a l'avinguda Diagonal, en què van resultar ferits de gravetat a dues agents. Es torna a tenir constància d'ell a les a les 20:07 hores, a l'aparcament exterior d'un Caprabo a Sant Just Desvern (Baix Llobregat), on es va localitzar el vehicle amb el cos de Pau Pérez a l'interior. 

Remenant a contenidors d'escombraries 
Tres dies més tard, el 20 d'agost a les 22:33 hores, una càmera de vigilància de la benzinera Petronieves ubicada a la carretera N-340 a Cervelló (Baix Llobregat), s'observa Youness Abouyaaqoub a la part posterior vestit amb un roba diferent al dia dels atemptats. A les imatges es pot apreciar que porta camisa i pantalons clars i calçat esportiu de color negre mirant a l'interior d'un contenidor d'escombraries i intentant obrir la porta d'un camió estacionat. A les 10:11 de l'endemà, 21 d'agost, unes càmeres de vigilància de la benzinera Shell de Sant Cugat de Sesgarrigues (Alt Penedès) el graven procedent d'unes vinyes i arribant a la gasolinera.
Mitja hora més tard, va abordar una a l'exterior d'un centre comercial de Sant Pere Molanta, al municipi d’Olèrdola (Alt Penedès), per intentar sostreure-li el seu vehicle. Després de ser colpejada al pit amb un objecte sense identificar, la víctima va poder sortir del seu vehicle per demanar ajuda, fet que va provocar la fugida de l'agressor. Només a 120 metres del centre comercial, a les 10:42 hores, es veu Abouyaaqoub fugint corrents. Posteriorment, va accedir a una de Sant Pau d'Ordal, al municipi se Subirats, on es va localitzar a la part exterior del vidre de la finestra un fragment d'empremta seva.  
També se'l veu a la part del darrere de la benzinera Low Cost de Sant Sadurní d'Anoia (Alt Penedès). Posteriorment, a les 16:11 hores, gràcies a la informació facilitada per testimonis, els Mossos localitzen Abouyaaqoub "amb el que semblava una armilla amb explosius" caminant per la carretera BV-2244 de Subirats. Quan va veure els agents, va cridar "Allahu Akbar" mostrant un cinturó d'explosius, moment en què va ser abatut per agents dels Mossos d’Esquadra. 

Conferència a l’Escala sobre les massacres d’Atocha i de la Rambla 
Organitzada i presentada per l’entitat Centre d’Estudis Escalencs (CdEE), en el marc de l’anàlisi d’història immediata, el dijous 16 d’agost l’exalcalde de l’Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries) i ex diputat per CiU al Congrés, quan va ser membre de la comissió sobre l’11-M, Josep Maria Guinard, donarà una conferència a la sala d’actes de l’ajuntament de l’Escala, a les 8 del vespre, amb el títol ‘De l’11-M al 17-A i el fil d’Ariadna yihadista’.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada