dimarts, 17 de juliol del 2018

L’agressor de Jordi Borràs és un agent en actiu del Cos Nacional de Policia espanyola que "no patrulla al carrer des de fa molt de temps". El fotoperiodista ha patit una fractura nassal, un traumatisme cranial i contusions i cops pel cos. El Cos Nacional de Policia espanyol ha confirmat la pertinença al cos, però no prendrà mesures fins que hi hagi una sentència judicial.

L'agressor de Jordi Borràs
A Salt s’aprova batejar com a «1 d'Octubre» la plaça de la Coma Cros. La proposta d'ERC i IpS-CUP té el suport dels tres regidors no adscrits i de Canviem Salt. El PSC titlla de covard el govern municipal per basar-se en un procés participatiu que considera «rídicul». Torramadé (CiU) lamenta que el nom esborri trets identitaris lligats a la fàbrica.   
Front comú entre el PP i l’Associació del barri de l’antiga presó de Figueres: l'Associació de Veïns es desmarca de les pintades pro presos i exiliats mentre el PP reclama la «neteja immediata» i que s'investigui l’autoria.   
Pere Puig no es presenta a declarar.  
 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 17/07/2018   
Salt (Gironès, comtat de Girona).-   

Llegim a DIRECTA que ahir cap a quarts de nou del vespre, quan sortia de cobrir l’acte de presentació del moviment Crida Nacional per la República a l’Ateneu Barcelonès, el fotoperiodista Jordi Borràs va ser agredit. Es dirigia a buscar el seu vehicle, quan s’hi va creuar un individu, que després de cridar “Viva España, viva Franco, hijo de puta”, se li va llançar al damunt, propinant-li cops de puny.
Borràs va quedar estès al terra al carrer dels Capellans, tocant a la plaça 8 de Març de Barcelona. L’agressor va fugir corrent, però dos vianants el van interceptar a l’avinguda de la Catedral i s’hi van enfrontar. És aleshores quan l’individu va treure una suposada placa del Cos Nacional de Policia del Regne d’Espanya i va entrar dins el pàrquing subterrani. En aquests moments, li va caure una bossa amb objectes, entre els quals hi havia una navalla de la marca Boker i diversos tiquets de compra de sis pel·lícules i els DVD. Els objectes han servit perquè Mossos d’Esquadra iniciés una investigació.
Jordi Borràs ha estat atès al centre hospitalari Pere Camps, on han certificat una fractura nassal, traumatisme cranial i contusions i cops pel cos. Després de l’atenció mèdica s’ha dirigit cap a la comissaria de Nou de la Rambla a posar una denúncia, acompanyat per la seva advocada.
Fonts del Cos Nacional de Policia espanyola han confirmat aquest dimarts 17 de juliol al matí a DIRECTA la pertinença de l’home al cos. Es tracta d’un agent que s’encarrega del treball d’oficines i “no patrulla al carrer des de fa molt de temps”. Les mateixes fonts afirmen que l’agressor del fotoperiodista ha denunciat Jordi Borràs perquè, segons ell, “el va reconèixer i el va atacar al crit de ‘puta policia’“. El Cos Nacional de Policia espanyol ha informat que s’ha obert un expedient per fer seguiment del cas, però no es prendrà cap mesura fins a tenir una sentència judicial.
El fotoperiodista ha investigat l’extrema dreta i és autor, entre altres, de llibres com Plus Ultra, una crònica gràfica de l’espanyolisme a Catalunya i Desmuntant Societat Civil Catalana. Qui són, què oculten i què fan per impedir la independència de Catalunya. La seva activitat periodística li ha costat amenaces, inclús de mort, per part de l’extrema dreta, en diverses ocasions. 

Unes 200 persones es manifesten a la comissaria de la Verneda en protesta de l’agressió a Jordi Borràs  
Llegim a VilaWeb que unes dues-centes persones s’han reunit davant de la comissaria de la policia espanyola de la Verneda, a Barcelona, per a protestar contra l’agressió que va fer un policia ahir al fotoperiodista Jordi Borràs. Els concentrats fan càntics com ‘Fora les forces d’ocupació’, ‘Fora feixistes dels nostres barris’ o ‘Tots amb Borràs’.
Els advocats de la defensa de Jordi Borràs ja han fet una crida a tots els testimonis de l’agressió que va patir ahir al vespre el fotoperiodista per part d’un agent de la policia espanyola perquè els n’enviïn proves gràfiques, o que hi contactin. Per això posen a disposició el correu electrònic info@nemesi.cat. Així ho expressen en un comunicat que ha fet públic Borràs mateix a Twitter, on ha agraït l’allau de mostres de suport que ha rebut. 

A Salt s’aprova batejar com a «1 d'Octubre» la plaça de la Coma Cros  
Un ple amb més assistència de l´habitual
Un ple de Saltamb més assistència de l´habitual.
Llegim en la premsa convencional gironina que el ple municipal de Salt (Gironès, comtat de Girona) va aprovar ahir al vespre denominar com a «plaça 1 d'Octubre» l'espai obert que hi ha davant de la Coma Cros, amb retrets de part de l'oposició municipal.
La votació va tirar endavant amb els suports dels tres regidors no adscrits i membres del PDeCAT i el representant de Canviem Salt, a més dels dos grups municipals del govern de l’Ajuntament (ERC i CUP-IpS). Van votar-hi en contra, per diferents motius, el PSC, CiU, els dos regidors de PxC i el de Ciutadans.
Per ordre d'intervenció, Josep Valentí (en nom dels regidors no adscrits), va explicar el seu vot afirmatiu perquè l'1 d'octubre es recordi com el dia en què «l'Estat feixista comandat pel PP va decidir aturar el referèndum» amb «violència», per «dignitat» i perquè és «un clam popular».
Wilder Palacio (Canviem Salt) va destacar que aquell va ser «un dia històric» però va indicar que havia faltat fer una campanya informativa per la votació del procés participatiu que servia per escollir el nom de la plaça. 
Atilano González (Ciutadans), va afirmar que el seu «no» era tan gran «com una Catedral».
Sergio Concepción (Plataforma per Catalunya) va recordar que hi ha altres prioritats a la vila com la seguretat, l'incivisme, l'obertura de mesquites o el fracàs escolar que no el nom d'una plaça. I va indicar que la seva formació, no entraria en el joc de si s'ha de dir «1 d'Octubre o 8 de Març».
De fet, era el PSC qui demanava que l'espai es digui «8 de Març». El regidor del PSC Joan Martín va fer un discurs molt dur titllant de «covard» que el govern municipal per «amagar-se» en un procés participatiu per escollir el nom, on només va votar el 0,65% dels cens. «Un fracàs» i «un ridícul», va dir. Va explicar que en una setmana i mitja han aconseguit 300 firmes perquè aquest espai davant de la coma Cros es digui «8 de Març» en homenatge a les moltes treballadores de l'antiga fàbrica. Una xifra que segons va dir, posava en evidència el procés participatiu al qual van votar 164 persones. També va assenyalar que la proposta del govern municipal crea «divisió» entre els saltencs i que la del «8 de Març» és més transversal i «no exclou». Va demanar deixar la proposta del govern municipal sobre la taula i buscar un nom per un espai tan emblemàtic amb un nom de consens. I va ironitzar indicant que es podria posar «1 d'Octubre» a una rotonda amb un gran farol, per dir que les intencions independentistes per una república catalana ha resultat un engany.
Jaume Torramadé (CiU), va fer una intervenció on va voler deixar molt clar que no s'oposava que un espai públic rebi el nom «1 d'Octubre» però va insistir que davant de la Coma Cros no era el lloc adient. Al seu parer això farà perdre identitat i memòria històrica al que va significar la Coma Cros. Va explicar que aquest espai per als saltencs sempre serà la plaça de la Coma Cros, com la de Jacint Verdaguer es coneix més com la dels Peixos, la de Lluís Companys es coneix de l'Ajuntament, la de la Vila es popularment la de les Llúdrigues o la plaça de Sant Jaume és, pels saltencs, la del Teatre.
Per l'equip de governmunicipal, Àlex Barceló (ERC), va lamentar que el PSC hagin decidit proposar el nom de «8 de Març» després de saber que es volia batejar l'espai com a «1 d'Octubre». O sigui «una proposta contra la nostra». Va preguntar-se per què no ho havien plantejat fins ara. També va dir que 300 firmes tampoc arriba al 2%. «El seu problema no és el com, és el nom», va dir Barceló, per indicar que encara que no haguessin optat per tirar endavant un procés participatiu per decidir el nom, el PSC tampoc ho hauria volgut. En resposta a Torramadé va explicar que «no perdrem la memòria de la Coma Cros perquè té prou entitat i no necessita una plaça per reivindicar la seva història i identitat». 

El PSC, en la seva recollida de firmes ocultava que l'espai que reivindiquen com a «8 de Març» ja tenia com a proposta dir-se «1 d'Octubre»  
Ferran Burch (CUP-IpS) va admetre que el sistema de procés participatiu té «coses a millorar», tot i que va recordar que podrien haver portar el nom al ple sense fer procés participatiu. Va indicar que no veu malament donar el nom de «8 de Març» a algun altre espai de la vila. També va lamentar que el PSC, en la seva recollida de firmes ocultava que l'espai que reivindiquen com a «8 de Març» ja tenia com a proposta dir-se «1 d'Octubre».
L'alcalde, Jordi Viñas (ERC), va mostrar-se satisfet per l'aprovació del nom com a reconeixement dels 5.879 saltencs. Al PSC també els va recordar que en el passat no van engegar processos participatius i va preguntar-se per què no han fet «campanya pel no». Va recordar que aquell dia «es va exercir la democràcia» a Catalunya i es va intentar aturar amb «una brutal repressió policial».  

Front comú entre el PP i l’Associació del barri de l’antiga presó de Figueres 
La pintada de «llibertats presos polítics» davant l´antiga presó de Figueres.Llegim en la premsa convencional comarcal que una associació veïnal del barri de l’antiga presó de Figueres (Alt Empordà, comtat de Besalú) va celebrar dissabte passat una festa. Mentre a Barcelona milers de persones havien ocupat la Model, com si fos la Bastilla de París en el 14 de juliol de 1789, seguint una acció dels CDR’s a l'antic centre penitenciari, on l'associació esmentada hi va traslladar la seva seu, hi feia la seva festa. De fet, feia setmanes que estava convocada la manifestació solidària gropa de Barcelona pel 14 d’abril, que acabaria a la porta de la Model. L’associació veïnal figuerenca, com una burla a la manifestació de Barcelona, havia decidit fer dins l’antiga presó de Figueres una festa, però el barri va despertar el 14 d’abril amb pintades davant l’antiga presó que reivindicava «llibertat presos polítics», acompanyat amb dos llaços grocs també escrits amb tinta al terra. Des de l'Associació de Veïns es van desmarcar de l'acció solidària groga figuerenca: «quedi clar que no tenim res a veure amb les pintades », diuen. I va mostrar el seu rebuig tot insistint-hi: «No estem d'acord amb aquesta manera de protestar que tenen alguns». Així, els assistents a la festa es van trobar amb la pintada que llueix encara a l'entrada de l'antiga presó de Figueres. 

El PP mostra el suport a l’Associació i volen sancions municipals pels autors  
Al mateix temps, des del grup municipal del PP a la ciutat, en un comunicat asse  guren que s'han «solidaritzat» amb la Junta de l'Associació de Veïns. El PP ha «exigit la immediata neteja» de les pintades. A més, també reclamen al govern municipal figuerenc que «iniciï les oportunes indagacions per sancionar els infractors», d'acord amb l'ordenança de civisme i que «l'actual govern té en un calaix i no fa complir». Repressió, repressió i més repressió és la bandera del PP

Pere Puig no es presenta a declarar   
Llegim en la premsa convencional comarcal que Pere Puig, director esportiu de l’Uni Girona, investigat per, suposadament, haver amenaçat un veí unionista de l’Estartit (Torroella de Montgrí, Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries) enregistrat en un vídeo arrancant llaços grocs, no es va presentar ahir als Jutjats de la Bisbal d’Empordà (Baix Empordà, comtat de Girona), on l’havien citat a declarar. L’origen del cas és una denúncia a la Guàrdia Civil per delictes d’odi i amenaces interposada el febrer passat per aquest veí unionista, que assegurava que, arran de la difusió del vídeo a través de les xarxes socials, va ser objecte de pintades a casa seva i amenaces. Aleshores, Puig ja va optar per desobeir i no va anar a declarar a la Guàrdia Civil. “No penso col·laborar amb qui ens persegueix”, va dir a través de Twitter.
Altres fonts expliquen que wls Jutjats de la Bisbal d’empordà (com ja va fer al març la Guàrdia Civil) havia citat a declarar Pere Puig (director esportiu del club de la primera divisió femenina de basquet Uni Girona), militant de la CUP de Girona, ahir dilluns 16 de juliol. Se l’acusa de delictes d’odi i d’amenaces per haver recriminat a Josep Maria Arpa Pi que hagués arrencat llaços grocs de la via pública al municipi de Viladamat (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries) el passat 19 de febrer.
L’actuació judicial es va iniciat a partir de la denúncia de Josep Maria Arpa Pi, un conegut militant espanyolista de l’Estartit, que havia format part de les llistes de Ciutadans al Parlament de Catalunya. Segons ha revelat la CUP, són habituals en les seves manifestacions públiques l’apologia del franquisme, amenaces contra independentistes o comentaris racistes. Josep Maria Arpa és amic personal d'Albert Boadella a qui ha visitat en diverses ocasions a la seva casa de Jafre (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d’Empúries).  
Pere Puig (veterà militant independentista amb més de 30 anys de militància) va anunciar que no es presentaria als Jutjats de la Bisbal d’Empordà (tampoc es va presentar al març a la caserna de la Guàrdia Civil de l’Estartit quan va ser citat).
Per la seva banda la CUP i l’organització antirepressiva Alerta Solidària han manifestat el seu suport públic a l’investigat i han publicat el següent tweet: "Avui el nostre company @perepuigcanet ha decidit no presentar-se als Jutjats de la Bisbal on havia estat citat a declarar, per fer palès que no reconeix l'autoritat de la (in)justícia espanyola. Tot el suport, Pere! Prou repressió contra el moviment republicà!".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada