divendres, 29 de juny del 2018

Sorgeix el moviment Salvem la Costa Brava

pineda-d-en-gori-manifestació
Manifestació contra el govern municipal de Palamós per salvaguardar la Pineda d'en Gori.
S’està constituint una coordinadora territorial específica.   
La Directiva europea 2014/52/UE, que hauria d'estar en vigor des de maig de 2017, ni l'Estat ni la Generalitat no han procedit a la seva transposició, i aquesta Directiva fa referència a la avaluació de la capacitat de càrrega del territori, avaluació ambiental i informe d'impacte paisatgístic.  



TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/06/2018   
Palamós (Baix Empordà, comtat de Girona).-   

En el darrer temps han començat a desenvolupar-se diferents POUM als municipis de la Costa Brava que obeint al Pla Director Urbanístic Costaner de 2005 permet urbanitzar una gran part del litoral.
Al Baix Empordà hi ha diferents casos greus com el de la Pineda d'en Gori, a Palamós (Baix Empordà, comtat de Girona); Aigua Xelida, a Palafrugell (Baix Empordà, comtat de Girona), i ara Aiguafreda, a Begur (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona), els nous habitatges residencials a Platja de Pals (Baix Ter, Baix Empordà, comtat de Girona), a més d'obres singulars com el nou auditori de Cap Roig, El Golfet, hotels en el camí de Ronda de Sant Feliu de Guíxols a Sant Pol (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona), nous ports esportius, a Tossa (la Selva marítima, comtat de Girona), ampliació del Port de Palamós, etc.
Per parlar de tot això ahir divendres, al local de l'Associació Naturalistes de Girona (ANG, Natus), a Girona, hi va haver una reunió en que es va tractar de tots els casos esmentats a fi de constituir una coordinadora amb l'objectiu d'aturar l'impacte sobre el territori d'aquest increment d'edificació innecessari per la població a costa dels recursos medi ambientals, paisatgístics i de sòl forestal i sense capacitat de càrrega del territori del que tot això representa. També de les al·legacions en el cas d’Aiguafreda, a Begur.
Com recordava el Síndic de Greuges en els contactes que hi ha hagut amb el col·lectiu per salvaguardar la Pineda d'en Gori, d'acord amb les Directives europees, la regulació normativa del patrimoni natural i de la biodiversitat s'inspira en principis com la prevalença de la protecció ambiental sobre l'ordenació territorial i urbanística, i la precaució i cautela en les intervencions que puguin afectar els espais naturals. La impossibilitat d'aconseguir la reparació dels danys ambientals una vegada s'hagin produït, així com el cost que implicarà la seva reparació, en el cas que fos possible, obliga els poders públics a donar prioritat i eficàcia a la intervenció prèvia en el disseny i l'aplicació d'instruments preventius. També és important veure la Directiva europea 2014/52/UE, que hauria d'estar en vigor des de maig de 2017 però que ni l'Estat ni la Generalitat no han procedit a la seva transposició i aquesta Directiva fa referència a la avaluació de la capacitat de càrrega del territori, avaluació ambiental i informe d'impacte paisatgístic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada