divendres, 29 de juny del 2018

L’Ajuntament de Girona regala l’estadi municipal de Montilivi al Girona FC

Imatge relacionadaS'aprova la concessió de l’estadi de Montilivi i els terrenys adjacents al Girona FC per un termini de 50 anys.  
El Club podrà ampliar fins a set vegades la superfície construïda actualment.  
La concessió es va aprovar en un ple municipal extraordinari amb els vots favorables de CiU, PSC, PP i Ciutadans.   
El Plec de Condicions preveu una modificació a mida del PGOU que significarà una requalificació dels terrenys de més de 3.500 metres quadrats.   
El Cànon que haurà de satisfer el Club es destinarà íntegrament en obres.  


TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 29/06/2018   
Girona (Gironès, comtat de Girona).-   

Llegim a ARIET.CAT que hi ha al Girona FC una concessió per 50 anys, un cànon del mínim que marca la llei (2%) i que es reinvertirà en el mateix estadi, una requalificació de 3.537 metres quadrats i unes obres que no començaran fins al 2028. Aquest és el plec de condicions administratives negociat pel Consistori gironí que dirigeix Marta Madrenas amb els accionistes majoritaris del club gironí, el City Football Group  --propietat d’una empresa de la casa reial dels Emirats Àrabs-- i l’empresa de Pere Guardiola. La concessió va ser aprovada en un ple municipal extraordinari el divendres 22 de juny amb els vots favorables de CiU, PSC, PP i Ciutadans. En canvi, el grup ERC-MES es va abstenir per considerar poc oportú el contracte perquè no es destinaven diners del cànon a potenciar l’esport de base i l’esport femení.
Pel que fa CUP-Crida per Girona va ser l’únic grup municipal que hi va votar en contra, destacant en la seva negativa que l’Ajuntament de Girona “hipotecava 50 anys l’estadi quasi a canvi de res”, posant també en relleu la manca de potenciació de l’esport base i el femení i la inexistència de clàusules socials en el contracte. 

Objecte de la concessió i requalificació  
En el Plec de Condicions negociat al qual ha tingut accés ARIET es fixa com a objecte de la concessió quatre finques de titularitat municipal. En tres d'aquestes finques l’entitat hi podrà construir i explotar equipaments i instal·lacions.
El límit d’edificació d'aquestes finques es troba actualment en 12.197 m2 i el contracte preveu una modificació a mida del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) per ampliar-lo en 3.537 metres més. Es tracta doncs d’una requalificació avantatjosa pel club que podrà disposar de més superfície per col·locar instal·lacions. Cal tenir en compte que l’actual superfície construïda és tan sols de 2.174 m2. Per tant, en cas de fer ús fins al límit permès de la nova modificació del PGOU, s’acabaria construint un megacomplex set vegades més gran que les actuals instal·lacions. Tal com detallaven Ferran Soriano i Pere Guardiola el passat setembre, aquest complex constaria d'un estadi amb capacitat per 30.000 espectadors, una ciutat esportiva amb sis camps d'entrenament, botiga, restauració i oficines modernes.
De totes maneres, un dels punts que ha creat més sorpresa als grups municipals és que precisament aquestes grans inversions no es començaran a produir fins al 2028, és a dir, que caldrà esperar 10 anys perquè el Club comenci a invertir de manera substancial. A ningú se li escapa però que d’aquí 10 anys el Girona FC pot haver baixat de categoria. 

Els estudiants de Montilivi es queden sense pàrquing  
Un altre punt controvertit i que no s’esmenta en el Plec de Clàusules és que dues de les finques que es concedeixen al Girona FC fins ara acollien el principal aparcament de les facultats de la Universitat de Girona (UdG) a Montilivi. Semblaria doncs que els estudiants de la UdG el proper curs no podrien aparcar, tot i que de moment no se’ls ha fet arribar cap informació al respecte. De fet, fonts municipals mostraven la seva sorpresa ja que asseguraven que la UdG no havia format part de les negociacions entre Ajuntament gironí i el Club tot i ser la part més afectada. 

Temporalitat, cànon i eventuals modificacions contractuals 
Una de les grans crítiques que ha rebut la concessió fins i tot per grups municipals que hi han votat a favor és la seva llarga temporalitat. El grup municipal de la CUP-Crida per Girona considera que cinquanta anys de concessió significa una privatització de l’espai públic. A més assenyalen, juntament amb ERC-MES, que la contrapartida és inexistent, ja que es fixa el cànon més petit que permet la llei de Contractes del Sector Públic, el 2% dels beneficis obtinguts i previstos en un Pla de Viabilitat Econòmica. A més la clàusula 8.2 afegeix que el Cànon resultant haurà de destinar-s’hi a l’execució d’obres d’inversió en l’estadi municipal, esdevenint d’aquesta manera, i tenint en compte els 50 anys de concessió, una reinversió a la pròpia entitat. La finalitat d’aquest Cànon era un dels aspectes on es centraven les crítiques dels dos grups municipals que no van votar a favor de la concessió, ja que consideraven que s’havien d’incloure clàusules socials, una reinversió en l’esport base, o destinar-s’hi a campanyes antiracistes o contra la discriminació de gènere.
Tornant a la durada de la concessió, un dels aspectes que també sorprenen és que s’hagi pactat 50 anys de concessió havent passat tan sols un any del debut del Girona FC a primera divisió. Tot i que el Girona FC s’hagi estrenat aquesta passada Lliga amb un gran resultat, seria plenament plausible que no fos capaç d’estabilitzar-se a la primera divisió i que per tant tornés a baixar a categories inferiors. Per aquest fet, la clàusula 26 del contracte estableix que un canvi de categoria de l’equip podria modificar la concessió. Ara bé, no especifica en quins termes es produiria la modificació ni amb quina temporalitat, deixant doncs sense acord un dels aspectes més sensibles i alhora, més possibles que succeeixin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada