dissabte, 30 de juny del 2018

Mala maror a Empúries ahir i avui

El vaixell de vela més gran i car del món fondeja a l'Escala El vaixell de vela més gran i car del món fondeja a l'Escala
El Maltese Falcon, de 88 metres d'eslora, costa uns 90 milions d'euros i es pot llogar per 400.000 euros setmanals.  
El Molí de l'Escala servirà l'àpat, amb 350 convidats, del casament del multimilionari Kimbal Musk
Prohibeixen al personal portar mòbils per evitar la filtració d'imatges.    
Kimbal Musk va obligar a tancar els petits comerços d'Empúries sense compensar-los.   
«L'Ajuntament de l'Escala ens ha fet tancar pel casament d'un multimilionaria americà», explicava un dels restauradors.  
Petits comerciants com Abdon Ablard, de la botiga Odissea, explica que no han rebut cap tipus de compensació. Per això, assegura que estan "molt cabrejats" i que demanaran explicacions tant a l'empresa organitzadora de l'esdeveniment --La Puta Suegra-- com al mateix Ajuntament escalenc. A més, també ha afirmat que va ser "molt violent" per als veïns de la zona haver-s’hi d'identificar per accedir a casa i tenir limitats els moviments. 
  

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/06/2018   
L’Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries).-   

Kimbal Musk
Kimbal Musk.
S’ha aixecat el tancament dels carrers i la plaça de Sant Martí d’Empúries. El casori, després de la festa al poble ahir vespre al poble d’Empúries, a les 7 de la tarda s’ha celebrat al fòrum de l’antiga ciutat romana enrunada d’Emporium. El jaciment arqueològic s’ha tancat aquesta tarda a les 17 hores, segons ha informat TV3.
Segons el Diari de Girona amb el casament del magnat Kimbal Musk, germà del propietari de Tesla Motors Elon Musk, a l'Escala (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d’Empúries) va fondejar davant el litoral del Codolar i del Fornàs ahir a la tarda el Maltese Falcon, el vaixell de vela més car i més gran del món. El seu preu ronda els 90 milions d'euros, tot i que s'ofereix la possibilitat de gaudir-lo pagant un lloguer de 400.000 euros setmanals. Un veler de 88 metres d'eslora, una mànega de 13 metres, i que pot arribar a una velocitat de 24,9 nusos (46 km/h). El Maltese Falcón va ser construït per a Tom Perkins, un milionari nord-americà, per l'empresa italiana Perini en la factoria de Yildiz en Tuzna, Turquia. Una dels aspectes més sorprenents d'aquest gran vaixell és el seu disseny, destacant els seus tres màstils --amb 15 enormes veles-- fabricats en fibra de carboni i que tenen la capacitat de funcionar de forma independent entre ells, a més de poder rotar segons es requereixi. Són capaços de desplegar 2.400 metres de vela en tan sols 6 minuts, tot això de forma automàtica. Al seu flamant aspecte exterior cal afegir-li la decoració de l'interior, revestit amb materials exquisits com a pell, banús i marbres diversos.

Prohibeixen al personal portar mòbils per evitar la filtració d'imatges 
El restaurant El Molí de l'Escala serà responsable del menú que servirà en el casament de Kimbal Musk i Christiana Wyly. El germà del propietari de Tesla Motors ha elegit el jaciment arqueològic d'Empúries i el poble de Sant Martí d'Empúries per a celebrar el seu matrimoni, el que ha provocat nombroses queixes, ja que s'ha tancat moltes hores l'accés a la població i al recinte arqueològic.
Les mesures de seguretat són elevades --entre els convidats hi ha l'expresident dels EUA Barack Obama; la seva esposa, Michelle; l'actor Will Smith; l’actriu Salma Hayeck; Beyoncé-- i els protagonistes de la cerimònia busquen la màxima privacitat motiu pel qual els treballadors del restaurant presents a l'esdeveniment tenen prohibit portar mòbils per evitar la filtració d'imatges.
La seguretat en la cerimònia és privada i l'organització no ha sol·licitat assistència dels cossos de seguretat de l'Estat o la Generalitat, segons el Diari de Girona

Màxim secretisme que ha trasbalsat l'entorn d'Empúries 
Segons Diari de Girona el municipi de l’Escala i Empúries s’ha rendit durant dos dies “als peus d’un magnat”. El casament per als turistes és el motiu pel qual no han pogut visitar la vila històrica de Sant Martí d'Empúries. L'entrada al nucli es va blindar ahir completament a qualsevol visitant, mentre que en el seu interior els restaurants tenien la persiana abaixada i als carrers els inundava la quietud. Només s'hi veia passejar algun visitant i periodistes --càmera en mà-- que havien aconseguit esquivar les mesures de seguretat. L'enllaç de Kimbal Musk, germà del magnat nord-americà Elon Musk (fundador de PayPal, propietari de Tesla, Space X i SolarCity), s'ha dut amb el màxim secretisme i ha trasbalsat l'entorn d'Empúries. Musk s’ha casat aquest capvespre al jaciment arqueològic emporità, però ahir es va celebrar una festa prèvia a l'enllaç. La plaça de l’església de Sant Martí va ser el lloc triat i, en conseqüència, el nucli es va blindar durant tot ahir. 

Els veïns estaven confinats a casa, els restaurants tancats i barrats, i els turistes expulsats del poble medieval d’Empúries  
ASpecto del montaje en el interior del recinto de las ruinas greco-romanas de Empuries donde hoy se celebra el enlace del magnate estadounidense Kimbal Musk y la activista medioambiental Christiana WylyUn únic establiment estava autoritzat a treballar: el restaurant Esculapi, amb una doble tanca perimetral. Els cambrers preparaven el que hores més tard es convertiria en una festa prèvia a l'esperat casament d’avui, el motiu pel qual els veïns estaven confinats a casa, els restaurants tancats i barrats, i els turistes expulsats. Un cartell a l'aparcament de l'entrada de Sant Martí ja ho advertia: «Poble i restaurants tancats». Els establiments no van tancar per voluntat, sinó que formava part de tot el paquet de seguretat. «L'Ajuntament de l'Escala ens ha fet tancar pel casament d'un multimilionaria americà», explicava un dels restauradors. Segons algunes fonts, el tancament obligat s'hauria compensat amb una quantia de diners als negocis. L'alcalde de l'Escala pel PSC, Víctor Puga, va declinar fer declaracions respecte a això.
El germà del multimilionari s'ha unit en matrimoni amb Christiana Wyly, filla del també magnat i empresari de Texas Sam Wyly. La cerimònia ha estat privada i l'horari de tancament de les ruïnes s'ha avançat avui a les cinc de la tarda, segons fonts del Departament de Cultura de la Generalitat que ha confirmat el mateix Museu Arqueològic d’Empúries.  
L'expectació de la boda es trasllada, sobretot, a la llista de convidats. I és que segons Catalunya Ràdio hi ha l'expresident dels Estats Units, Barack Obama, amb la seva esposa, Michelle, l'actor Will Smith i fins i tot alguns han assenyalat que hi podria assistir també la cantant Beyoncé. Fins ahir no es tenia constància que l'expresident nord-americà hagués arribat a Catalunya. Sí que hi és, però, l'empresari i inversor Rupert Murdoch, propietari de la cadena Fox News i dels diaris The Sun i The Times,  segons ha pogut saber Diari de Girona, ahir va aterrar a l'aeroport de Vilobí d'Onyar (la Selva, comtat de Girona), on també ha arribat el nuvi, cridat a ser el protagonista d'un esdeveniment que reunirà 300 convidats.
Segons l'agència EFE, el restaurant El Molí de l'Escala cuinarà el menú del casament i els treballadors presents en l'esdeveniment tenen prohibit portar mòbils per evitar la filtració d'imatges.
«És veritat que ve el rei?»
Però el desplegament de seguretat va agafar per sorpresa els visitants, que es trobaven, estupefactes, amb el poble blindat. «És veritat que ve el rei?», preguntaven alguns dels visitants, que desconeixien els motius del desplegament de seguretat. Nombrosos turistes van topar amb les tanques i el vigilant de seguretat que les custodiava, però el desenllaç era previsible: mitja volta i cap a la platja.
Uns visitants de Barcelona s'havia desplaçat amb autobús fins a Sant Martí d'Empúries en una visita turística. «Entendríem que es tanqués el recinte on hi fan la celebració, però no tot el poble», diu la Maria Rosa. «És una llàstima i una vergonya perquè havíem vingut expressament per visitar-ho», afegia la Glòria.
Un grup de tres turistes francesos també van topar amb les mesures de seguretat. «No podem ni entrar a comprar un gelat o un refresc, suposo que a cop de talonari es pot aconseguir tot», es queixaven. En el seu cas, també van marxar sense visitar Sant Martí d’Empúries.

Residents confinats a casa seva 
Pitjor ha estat la situació dels residents del conjunt històric, on hi ha famílies que porten segles habitant el poble medieval, que s'hauran de mantenir confinats als immobles, lamentava un dels veïns.
Tampoc han tingut sort aquells que vulguin gaudir d'un àpat o una estada a l'Hostal spa Empúries, als peus de la platja de les Muscleres i a escassos metres de les ruïnes. Als peus del recinte hi llueixen els cartells de «Tancat» i «Esdeveniment Privat». L'anglès predomina com mai a les terrasses de l'Hostal Empúries, mentre dos vigilants de seguretat custodien els accessos (val a dir que sense èxit suficient). Dins l'Hostal Empúries, el personal manté la confidencialitat sobre l'esdeveniment que acolliran, però l'hermetisme no fa més que assenyalar-los com l'allotjament seleccionat per al casament.
Ahir encara era possible passejar per Empúries, gaudir de la platja i passejar pel camí que recorre la costa de l'Escala, però davant l'imminent enllaç d'avui, la seguretat ha estat més restrictiva. Kimbal Musk i Christiana Wyly ja van celebrar un primer casament el passat 7 d'abril a Dallas (EUA).
Segons El Punt Avui el poble medieval d’Empúries estava tancat ahir perquè s’hi feia una festa privada. Per accedir fins a la plaça de l’església de la parròquia de Sant Martí s’havien de superar fins a dues línies de tanques, algunes de logotipades de l’Ajuntament de l’Escala, i diversos vigilants de seguretat impedien l’accés fins aquesta plaça. Davant l’església de Sant Martí d’Empúries es va muntar un escenari i a mitja tarda diversos operaris preparaven els aparells de so i treballadors d’una empresa d’organització d’esdeveniments treballaven per a la preparació de la festa. Els vigilants de seguretat impedien l’accés a tots els visitants que volien accedir al poble i els informaven que era tancat per una festa privada.
Els visitants que volien visitar el poble medieval ahir quedaven molt contrariats quan escoltaven el no dels serveis de seguretat. Un cop en sabien el motiu, alguns s’enfadaven. És el cas de la Carme Perarnau, de Castellar del Vallès (Vallès Occidental), quan va haver de fer mitja volta: “No hi podem accedir perquè un senyor nord-americà que té molts diners es casa. Ens sembla molt malament.” Carme Perarnau anava més enllà: “Que dediqui els diners a allotjar immigrants a casa seva. És indignant. Que tanqui un hotel o una església. Però tot un poble?”.  
Avui s’ha celebrat a les ruïnes d’Empúries el casament de Kimbal Musk, germà del multimilionari Elon Musk, propietari de Tesla, Space X i SolarCity.
Segons diverses fonts, per sobre de la rellevància de qui es casa, hi ha la importància de qui està convidat al casament. Segons diverses fonts periodístiques, es parla de Beyoncé i Will Smith i fins i tot que la família Bush i també la família Obama, conclou El Punt Avui

Kimbal Musk va obligar a tancar els petits comerços d'Empúries sense compensar-los  
Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies avui els vigilants de seguretat han desaparegut i les tanques que ahir divendres blindaven l'accés al conjunt històric de Sant Martí d'Empúries tornen a estar obertes. Els turistes han tornat al nucli de població on ahir es va celebrar una festa prèvia al casament del magnat Kimbal Musk.
Petits comerciants com Abdon Ablard, de la botiga Odissea, explica que no han rebut cap tipus de compensació. Per això, assegura que estan "molt cabrejats" i que demanaran explicacions tant a l'empresa organitzadora de l'esdeveniment --La Puta Suegra-- com al mateix Ajuntament escalenc. A més, també ha afirmat que va ser "molt violent" per als veïns de la zona haver-s’hi d'identificar per accedir a casa i tenir limitats els moviments. "Hi haurà gent que li faci gràcia que vingui l'Obama o en Will Smith, però a d'altres ens és ben bé igual", ha exposat.
A la plaça hi ha, també, una parada d'artesania que se situa al costat de l'església de Sant Martí diàriament. Una de les responsables ha explicat que els van prohibir anar a treballar tot i tenir un contracte amb l'Ajuntament de l'Escala. Després de molt batallar, han aconseguit cobrar una compensació però assegura que no és ni de bon tros la que consideren adequada. "Ens hem sentit maltractats", ha dit.
Al voltant de la plaça hi ha cinc restaurants, que divendres no van poder obrir amb normalitat. Joan Malé, propietari de Can Roure, ha explicat que ja fa mesos els hi van preguntar quan costaria fer-los tancar durant tot un dia. "Hi havia molt secretisme, no ens van dir per què era", ha dit. Finalment van arribar a un acord per cobrar una indemnització econòmica. Segons ha detallat, es va calcular en base al que guanyen habitualment per obrir un divendres d'estiu, ja que ahir era la festa petita de l’Escala, la de Sant Pere.
Marie Claude, francesa que des de fa quatre anys estiueja a la zona, ha explicat que ja ahir van veure fondejades embarcacions molt luxoses i ha estat aquest matí quan, a través d'Internet, han vist que era pel casament del magnat.
Segons informa el web del jaciment d'Empúries, "excepcionalment" han tancat aquest dissabte a les cinc de la tarda. L'última entrada per als visitants era a dos quarts de cinc, tot i que no era aconsellable perquè la visita dura, de mitjana, unes dues hores. Fonts de l'espai museístic han detallat que és habitual que es lloguin espais del jaciment per fer-hi des de rodatges fins a altres tipus de celebracions, com ara casaments. A partir d'aquesta hora, hi ha hagut un tràfec constant de camions i furgonetes per ultimar els detalls de la cerimònia, que s'ha fet en unes veles instal·lades dins el complex museístic.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada