dissabte, 30 de juny del 2018

Placa reivindicativa a Guíxols del CDR contra l’esclavista i negrer Antoni Vidal

Més de 12.000 persones participen a la Sardana per la Llibertat de Banyoles. L'acte del CDR, ANC i Foment de la Sardana ha començat amb un missatge de Lluís Puig i Meritxell Serret.  
Mala maror a Bescanó pel parc U d'Octubre: ERC i CUP s'absenten del bateig, molestos per l'actuació «unilateral» de l'equip de govern municipal del PDeCAT.  

 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/06/2018   
Guíxols (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona).-   

Activistes del CDR de Guíxols (Vall d’Aro, Baix Empordà, comtat de Girona) van col·locar ahir plaques per reivindicar el canvi de nom de la rambla Antoni Vidal a U d’Octubre de 2017, denominació que conjugaria les voluntats de GdC, que ja fa un any que voldria retirar el nom de Vidal --pel passat esclavista i negrer del prohom al segle XIX--, i del PDeCAT per incloure la data al nomenclàtor. Malgrat això, les dues peticions continuen pendents del que dictamini la comissió, reconstituïda a l’abril. 

Més de 12.000 persones participen a la Sardana per la Llibertat de Banyoles   
Segons la premsa convencional comarcal més de 12.000 persones han participat aquest dissabte a la Sardana per la Llibertat convocada pel CDR i l'Assemblea del Pla de l'Estany, conjuntament amb el Foment de la Sardana de Banyoles (Pla de l'Estany, comtat de Besalú). Persones de diferents punts de Catalunya i també de la Catalunya del Nord han encerclat l'estany de Banyoles per reivindicar la llibertat dels presos polítics i, també, han reclamat que es faci efectiva la República Catalana. L'acte ha començat amb els missatges de Lluís Puig i de la delegada del Govern de la Generalitat a Brussel·les, Meritxell Serret, que han saludat als assistents i han agraït la seva participació. A més, han fet reivindicat l'esperit de l'1 d'octubre. Seguidament, en el manifest que representants de les entitats organitzadores i d'Òmnium Cultural han llegit a l'escenari, han tornat a reivindicar la llibertat dels presos i exiliats. Igualment, han fet un clam per la llibertat d'expressió i de manifestació o reunió, "amenaçades" per la Llei Mordassa i per "l'arbitrarietat" del poder judicial.
La Sardana per la Llibertat ha superat amb escreix les expectatives de participació i ha sigut un èxit organitzatiu. Marc Grabuleda, portaveu de l'organització de l'acte, parlava amb emotivitat de la fita: "Estem molt satisfets i emocionats de l'èxit de la convocatòria i de la mobilització popular. Només serà a partir de la mobilització que es farà efectiva la República i s'evitarà que es vulnerin, de forma sistemàtica, els drets del poble", ha afirmat. Als dotze mil assistents cal sumar-hi més de dos-cents voluntaris que han fet possible la Sardana per la Llibertat. Una cinquantena d'autocars han arribat de diferents punts del país per reclamar la llibertat dels presos polítics i la construcció de la República Catalana. Entre altres, la germana de Lluís Puig i la del 130è president Carles Puigdemont han estat presents a l'acte. 

Mala maror a Bescanó pel parc U d'Octubre: ERC i CUP s'absenten del bateig, molestos per l'actuació «unilateral» de l'equip de govern municipal 
El mes de març passat el ple municipal de Bescanó (Gironès, comtat de Girona) va votar-hi a favor per unanimitat, però la decisió «unilateral», a criteri d'ERC i la CUP, de l'equip de govern municipal del PDeCAT d'organitzar l'acte d'inauguració del parc dedicat a l'U d'Octubre de 2017 va deslluir la festa d'ahir al vespre. Ni ERC ni CUP hi van assistir per «denunciar una forma de fer que no suma». Consideren que els mètodes del PDeCAT «no respecten [precisament] l'esperit de l'1 d'octubre, en què vam aconseguir celebrar el referèndum» a base de «teixir la complicitat i la implicació de tots». Van ser «gent de dretes, d'esquerres, demòcrates, no hi havia colors», els que van fer possible la celebració del referèndum d’autodeterminació, recorden els dos partits crítics amb l'equip de govern municipal que encapçala Pere Lluís Garcia. 

«Tres dies» 
ERC i CUP es queixen que se'ls va convidar a la inauguració del parc U d'Octubre --situat a davant del casal d'avis-- «tres dies» abans de l'acte, quan «ja s'havia publicitat i tancat».
Polèmiques a banda, Bescanó passa a engruixir la llista de municipis de la demarcació de Girona que dediquen un espai públic a la data del referèndum, rere les passes d'ajuntaments com els de Girona i de Caldes de Malavella (la Selva, comtat de Girona), per exemple (Caldes de Malavella va dedicar, abans d'ahir, dijous, una plaça a l'1 d'Octubre, coincidint amb l'estada en al hotel del golf al municipi dels reis d'Espanya, Felip VI i Letizia, que van ser-hi per entregar els premis de la Fundació Princesa de Girona). 

Homenatge merescut 
En el ple de març, PDeCAT i ERC, els dos partits amb representació al Consistori de Caldes de Malavella, van acordar dedicar un espai a l'1 d'octubre, una decisió pensada en clau d'homenatge merescut als veïns que «van defensar els drets i llibertats malgrat les porres». Deia aleshores l'alcalde que és «imprescindible» que el poble «tingui un record» per a tots els qui «van defensar la democràcia durant el referèndum». 

Espai pel record, també a Vilablareix  
L’Ajuntament de Vilablareix (Gironès, comtat de Girona) inaugurarà la plaça de l’U d’Octubre el dilluns, a les 20:00h, a Can Gruart, tres dies després de la concentració de rebuig de la monarquia espanyola. Així, Caldes de Malavella va inaugurar la plaça de l’U d’Octubre --davant l’ajuntament-- el mateix dia en què Felip VI assistia al lliurament dels premis de la Fundació Princesa de Girona. A Vilablareix s’ha convidat l’alcalde d’Aiguaviva (Gironès, comtat de Girona), Joaquim Mateu; l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, i l’alcalde de Sant Julià de Ramis (Baix Ter, Gironès, comtat de Girona), Marc Puigtió

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada